RecensionVinterns böcker 2018
Vill du förstå vår tid – se längre än tyska 1930-talet
Debatten rasar om huruvida dagens Europa liknar 30-talets Tyskland. Men historikern Benjamin Carter Hett visar att det snarare är Tysklands tidiga 1900-tal vi bör vända oss mot om vi vill förstå vår tid. Henrik Dahlquist har läst den uppmärksammade boken ”The death of democracy”.
Den som besöker utställningen om konstnärskolonin i Worpswede som just nu pågår på Prins Eugens Waldemarsudde får en intressant inblick i det tidiga tyska 1900-talets kontraster. Vid tiden kring sekelskiftet skapade konstnärerna i kolonin sida vid sida. Därefter hyllades Paula Modersohn-Becker som en feministisk pionjär, Fritz Mackenzen lierade sig med nazisterna, och Heinrich Vogeler åkte till Sovjetunionen för att stötta kommunismen.
Berättelsen om målarna i Worpswede är också berättelsen om Tyskland. Under några år innan det nazistiska maktövertagandet var landet ett av världens mest progressiva. En växande feministisk rörelse kämpade för utökade rättigheter för kvinnor, många homosexuella män kunde leva öppet, och landet utgjorde spjutspetsen för allsköns nydanande kulturyttringar. Trots det föll demokratin sönder. I den uppmärksammade boken ”The death of democracy. Hitler’s rise to power” frågar sig historikern Benjamin Carter Hett hur det kunde hända, och om det finns några lärdomar för vår tid.