Utbildningarna som lönar sig mest och minst

Det lönar sig alltid att läsa vidare på högskola eller universitet – eller? En ny undersökning visar att högre utbildning kan vara en ekonomisk förlustaffär, bland annat för förskolelärare, tandhygienister och konstnärer. SvD Näringsliv listar de mest lönsamma och olönsamma högskoleutbildningarna.

Publicerad
TT
Foto: TT
Förskollärare får sämst pengamässigt utfall på sin utbildning.

Förskollärare får sämst pengamässigt utfall på sin utbildning.

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Läkare tjänar allra mest på sin utbildning, enligt undersökningen.

Läkare tjänar allra mest på sin utbildning, enligt undersökningen.

Foto: Bertil Ericson/TT
Annons

Valet att studera vidare på högskola eller universitet kan få stora konsekvenser på den lön du tjänar genom livet. Men det är inte givet att det är en vinstaffär. Medan en läkarutbildning betyder en att livslönen höjs med nästan 9 miljoner kronor innebär en förskolelärarutbildning en förlust på nästan 2 miljoner kronor. Det visar en ny undersökning som Sveriges akademikers centralorganisation (Saco) har tagit fram.

Saco har sedan 1960-talet regelbundet analyserat livslönerna för olika högskoleutbildningar och jämfört dem med lönerna för gymnasieutbildade. Studien tar hänsyn till faktorer som arbetslöshet, pension och skatter men också till studielån och inkomstbortfall under studietiden. Totalt har löneuppgifter för cirka 775 000 individer använts vid beräkningarna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons