Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Resa

Modeelitens semesterparadis

Långpromenader i Montauk, strandliv på franska rivieran och ridturer på den kenyanska savannen. SvD Perfect Guide frågade fem svenska designers vart de helst åker på semester.

Text: Catharina Swartz - 17 mars 2017
Annons

1 / 1

”Portofino är en av mina favoritplatser”

Sofia Wallenstam, designer House of Dagmar:
Belmond Hotel Splendido i Portofino är ett av mina absoluta favoritställen. Där har jag varit många gånger. Min man och jag har varit tillsammans i elva år, och vi försöker åka dit en gång om året. Utsikten, människorna, atmosfären. Portofino är en mysig fiskeby där det serveras fantastisk mat, dessutom finns härliga barer och rolig shopping. När vi är där stannar vi upp och njuter: läser böcker, badar, spelar tennis och äter oss igenom byns restauranger. En solig dag är det ett måste att prova den hemlagade pizzan vid Hotel Splendidos pool. Middag äter vi på någon av restaurangerna på det lilla torget i byn. På väg dit går vi gärna förbi Museo del Parco, som är värt extra promenaden uppför berget. På kvällarna tar vi varsin bellini på Jolly Wine Bar, som serverar drinken i vinglas stora som badbaljor."

”Montauk har sin charm året runt”

Elin Kling, designer Totême:
New York-bor är inte mycket för långsemestrar. Istället har vi något som kallas ”summer fridays”, vilket betyder att man är ledig på fredagar under sommarsäsongen. Under långhelgerna hyr jag gärna hus i Montauk. Vi har åkt dit både sommar och vinter, den karga miljön och friska havsluften har sin charm året om. Och att fylla kylen med det bästa från alla lokala butiker slår room service alla gånger. Jag åker dit med min man Karl och vår dotter Liv. Vi hänger på stranden, går långpromenader, dricker rosévin, doppar oss i poolen och har spontana grillfester. Sen blir det en del bilåkning med stopp för att hälsa på vänner. Restaurangen Harvest är den enda som har öppet året runt, och ett besök där är som balsam för själen efter en hård arbetsvecka. Ja, ni hör ju hur härligt det är!"

"Franska rivieran är mitt andra hem"

Ulrika Bjercke, designer Hunkydory:
Jag reser till Paris i tid och otid, men på sommaren blir det alltid franska rivieran. Jag har tillbringat varje sommar här sedan jag var liten, och både min man Christopher och jag ser Frankrike som vårt andra hem. Vi tar med våra barn Vincent och Fabienne och reser gärna över hela kustremsan, med stopp i Saint-Tropez, Cap-d’Ail och Saint-Jean-Cap-Ferrat. Älskar havet, dofterna, omgivningarna och all inspiration det ger. Saint-Tropez-hotellet Villa Marie har den perfekta blandningen av boho och lyx. Det är något särskilt med att ta en tidig morgonpromenad i staden. Att känna doften av nysåpade gator och köpa frukt, lavendel och nybakat bröd på den lokala marknaden. På dagarna ligger vi gärna på någon glesbefolkad strand och åker kanske till Nîmes för att äta lunch. På hemvägen stannar vi ofta till på en ostronodling, och njuter av nyfångade ostron och ett glas kallt vitt vin. Kvällarna tillbringar vi gärna på någon uteservering där det är puls och liv."

"Morgnarna i Kenya börjar på hästryggen"

Josephine Dahlin, designer Deitas:
Jag var i Kenya för första gången i januari och blev helt tagen. Fastnade för landet redan när jag såg "Born Free", en film om hur paret Joy och George Adamson lyckades återföra lejonet Elsa till det vilda. Jag såg den nog 300 gånger som liten. Jag älskar naturen och kontrasterna – och tilltalas av att det är så långt från det urbana livet man kan komma. Det var goda vänner som organiserade resan, som gick genom Laikipia, Isiolo och naturreservatet Masai Mara. Jag ser fram emot att åka dit med våra barn när de blir lite större. Varje morgon börjar med ett par timmars ridtur innan frukost. Det är oslagbart att sitta på hästryggen och röra sig bland savannens alla vilda djur. Bara till fots kan man komma djuren lika nära, men hästen kan snabbt galoppera iväg om det skulle behövas. Favoritstunden på dygnet är ändå kvällen, då dricker vi margaritas och tittar på solnedgången. Sedan sitter vi framför en sprakande brasa långt in på småtimmarna."

"I Magliano är det glest mellan turisterna"

Nina Bogstedt, creative director Filippa K:
Varje sommar åker jag med familjen till den lilla byn Magliano i Maremma i södra Toscana. Den här sommaren är det faktiskt tionde året i rad vi åker dit. Ett av de största skälen till att vi alltid återvänder är nog maten. De har fantastiska grönsaker, frukt och vilt. Men det finns såklart flera anledningar. Jag älskar solen, havet, det vackra landskapet och de mysiga vingårdarna. Dessutom är det glest mellan turisterna jämfört med andra delar av Toscana. Oftast hyr vi lägenhet på en agriturismo, en lantgård där värdfamiljen odlar vindruvor, oliver och grönsaker. Där har vi egen terrass och ett kök där vi ofta lagar mat själva på råvaror från trakten. I Magliano finns även många härliga restauranger. Favoriten är Da Guido, där ägaren serverar det som är i säsong. Det finns ingen meny och priset är alltid detsamma. Efteråt sitter vi på det lilla torget och äter glass och tittar på folk."

Annons