Storsäljaren utmanad av kändisöl

Foto: Alamy

Statistiken för ölförsäljningen 2022 på Systembolaget har släppts. Här är förra årets tio-i-toppd

Oskar Hammarkrantz
Publicerad
Annons

10

Sommarfavorit

Pripps Blå: 5,1 miljoner liter

Folkhemsklassikern Pripps Blå introducerades redan 1959 av AB Pripp och Lyckholm. Pripps har haft en brokig historia och har både varit statligt och ägt av Volvo. Numera ägs varumärket av Carlsberg. Vad som under många år var Sveriges populäraste öl har de senaste åren fått se placeringarna sakta dala ned för topplistan.

Annons
Annons

9

Omsorg om råvarorna

Bryggmästaren Premium Gold: 5,1 miljoner liter

Åbro marknadsför sin Bryggmästaren Premium Gold som en lite mer exklusiv öl med extra omsorg om råvarorna. Något som onekligen går hem i stugorna, med drygt 5 miljoner liter sålda under 2022.

Annons
Annons

8

Stor och stark

Åbro Original Extra Stark: 5,2 miljoner liter

Den här storsäljaren från Vimmerby sticker framför allt ut med sin höga alkoholhalt på 7,3 procent. Och starkt verkar gå hem, inte mindre än 5,2 miljoner liter lämnade Systembolagets hyllor under 2022.

Annons
Annons

7

Tyskt ursprung

Norrlands Guld Djup: 5,5 miljoner liter

Norrlands djup är en öl av så kallad bocktyp, vilket enklast kan förklaras som en alkoholstark lageröl som har sitt ursprung i den tyska staden Einbeck. Öltypen kan vara både ljus och mörk med en tydlig maltsmak och har ofta med en alkoholstyrka kring 6 procent.

Annons
Annons

6

Lokal stolthet

Falcon Export: 5,5 miljoner liter

Hallands stolthet ägs sedan 1996 av Carlsberg, som dock fortfarande använder varumärket Falcon. Den forna hemstaden Falkenbergs fotbollslag spelar sina hemmamatcher på en arena döpt till Falcon Alkoholfri Arena.

Annons
Annons

5

Billig Kung

Kung 5,2: 7,6 miljoner liter

Kung från Åbro konkurrerar kanske främst med sitt låga pris, och literpriset på 25,6 kronor tillhör de absolut lägsta på Systembolaget. Det låga priset har också visat sig vara en framgångsfaktor, för under 2022 drack vi svenskar hela 7,6 miljoner liter av ölsorten.

Annons
Annons

4

Högsta siffran någonsin

Sofiero Original: 8,1 miljoner liter

Sofiero lanserades 2003 och har sedan dess legat högt på topplistorna. Under helåret 2004 såldes Sofiero 5,2 % i 24,772,467 liter på Systembolaget, vilket är den högsta försäljningssiffran någonsin för en ölsort. Sedan dess har populariteten falnat en smula, men ölet är fortfarande en riktig toppsäljare.

Annons
Annons

3

Viral öl

Ey’Bro: 11,8 miljoner liter

2001 upptäckte artisten Eminem Åbro, eller som han uttalade det, Ey’Bro, i ett klipp som 2008 blev viralt på Youtube. Det tog dock bryggeriet 12 år att komma till skott och lansera en öl med namnet. Ey’Bro lanserades 2020 och har snabbt blivit en jättesuccé som nosar på de absoluta topplatserna.

Annons
Annons

2

Med rötter i väst

Mariestads Export: 14,5 miljoner liter

Mariestads dracks främst i Västsverige från början, men har genom åren blivit en favorit i hela Sverige. Just den här storsäljaren introducerades år 2000. Namnet är lånat av de ursprungliga bryggeriet, Mariestads bryggeri, som dock lades ner 1972 av de nya ägarna Spendrups.

Annons
Annons

1

Stabil veteran

Norrlands Guld Export: 20,4 miljoner liter

Den här veteranen introducerades redan 1965 av Sollefteå Bryggeri, då under namnet Norrlands Öl. 1976 köptes bryggeriet upp av Wårby Bryggerier, som behöll varumärket. 1989 köptes Wårby i sin tur upp av Spendrups, som fortsatte att storsatsa på Norrlands Guld. Ett klokt beslut visar det sig, för under 2022 drack vi drygt 20 miljoner liter Norrlands, mest av alla produkter på Systembolaget.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons