Ökat antal hundar som behöver ett hem

Karolina Lasses och Erika Garmelius på Hundstallet med juniorreportern Gösta, poserar med Erikas golden retriever-hundar som hon fått via Hundstallet. ”Deras ägare gick bort och då fanns det ingen annan som kunde ta hand om dem”, säger hon.
Karolina Lasses och Erika Garmelius på Hundstallet med juniorreportern Gösta, poserar med Erikas golden retriever-hundar som hon fått via Hundstallet. ”Deras ägare gick bort och då fanns det ingen annan som kunde ta hand om dem”, säger hon. Foto: Ari Luostarinen

Allt fler hundar behöver hjälp att hitta nya hem. ”Vi får in fem till sex ansökningar per dag”, säger Karolina Lasses på Hundstallet i Åkeshov i Stockholm.

Eva Johannesson
Publicerad

De senaste fyra åren har antalet hundar i Sverige ökat med 20 procent. Det märks hos Hundstallet, en ideell förening som hjälper hundar som har det svårt och behöver nya hem.

– Vi har fullt i boxarna här på stallet i Åkeshov. Och detsamma gäller för våra stall i Staffanstorp och Alingsås, berättar Karolina Lasses.

Hon och kollegan Erika Garmelius har tagit med sig valpen Hans. Han är bara tio veckor och kan inte vara ensam. Hans gnäller lite medan juniorreportern Gösta ställer frågor.

Gösta med valpen Hans, som kom till Hundstallet efter att han och systern Greta lämnats in hos polisen. Foto: Ari Luostarinen

Gösta: Har ni fått in fler hundar nu än vanligt?

– Det har varit ett stort tryck ända sedan man lättade på coronareglerna, och det ökar mer och mer, säger Erika.

Under pandemin kunde polisen och länsstyrelsen inte göra lika många hembesök som vanligt. När det blev möjligt igen kom en våg av omhändertagna hundar som behövde hjälp.

Men även hundar som lämnas in av privatpersoner har blivit fler, säger Erika. Här märks det att det blivit tuffare för många att få pengarna att räcka till.

– Det händer att man inte har råd att gå till veterinären med sin hund eller inte har någon hundförsäkring. Blir hunden sjuk har man inte råd att ha kvar den, säger Karolina Lasses.

Gösta: Kan ni ta emot alla hundar som folk vill lämna in?

– Nej, tyvärr kan vi inte det. Vi skulle nog kunna fylla ytterligare ett hundstall ganska snabbt. Vi hjälper de som har det knepigast först, berättar Karolina Lasses som nu har en sovande Hans i sitt knä.

Gösta: Vad gör ni som jobbar här för hundarna?

– Hundskötarna ser till att hundarna får mat, mediciner och kommer ut på promenad – det är fullt ös, säger Karolina Lasses.

Lilla Limpan är en åttaårig tibetansk spaniel. ”Hon söker ett tryggt hem med massa kärlek och härliga promenader”, säger Erika. Foto: Ari Luostarinen

Alla hundar som kommer till Hundstallet undersöks också av en veterinär.

– För väldigt sjuka eller rädda hundar kan det ta några månader innan de mår bra nog att komma till en ny familj. Andra är i jättefint skick och då kan man få ut dem fort.

För den som vill skaffa en hund är det mycket man bör tänka igenom. Som att ha tid för den nya familjemedlemmen – och råd.

– Många kostnader går inte att påverka. Foder kan man ju välja lite, men veterinärvård och försäkring – som man faktiskt måste ha – är dyrt. Det ska man komma ihåg, säger Karolina Lasses.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons