”Sverige behöver en statskriminolog”

Polisavspärrning i Husby i norra Stockholm den 27 augusti, på platsen där en ung man hittats skottskadad. Mannen avled av skadorna.
Polisavspärrning i Husby i norra Stockholm den 27 augusti, på platsen där en ung man hittats skottskadad. Mannen avled av skadorna. Foto: Naina Helén Jåma/TT

För att ta itu med den katastrof som vi i dag i Sverige bevittnar vad gäller den grova våldsbrottsligheten, borde regeringen tillsätta en nationell kriminologisk samordnare. Det skriver Ardavan Khoshnood och Sten Levander.

Publicerad
Annons

Förra veckan dömdes fem män från Stockholmsgänget ”Dödspatrullen” vid byrätten i Glostrup, en kommunhuvudort i Köpenhamn. Tre av de fem gripna dömdes till livstids fängelse, medan de två andra, båda 17 år gamla vid dådet, dömdes till 20 års fängelse. Uppklarningsprocenten för sådana brott i Sverige är drygt 30 procent. De unga som grips för mycket grova brott sitter cirka två år – sluten ungdomsvård eller fängelse med straffrabatt och frigivning på två tredjedelar. De har brottsdebuterat före tolv års ålder och begått ett mycket stort antal brott innan de fyller 15.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons