”Det fria nätet är en explosion av kreativitet”

Patrik Stigsson skriver att vi kan räkna med att EU:s nya upphovsrättsdirektiv kommer att innebära regleringar på detaljnivå, tolkningstvister, byråkrati, administration, förhandlingar, maktkamp och juridiska hårklyverier.
Patrik Stigsson skriver att vi kan räkna med att EU:s nya upphovsrättsdirektiv kommer att innebära regleringar på detaljnivå, tolkningstvister, byråkrati, administration, förhandlingar, maktkamp och juridiska hårklyverier. Foto: Privat, Peter Endig/AP

Perspektivet i debatten om upphovsrätten måste vidgas. Den passive kulturkonsumenten existerar inte längre. Tack vare internet har en mångfald av röster växt fram som mer än något annat behöver värnas. Det skriver författaren Patrik Stigsson, och varnar för EU:s upphovsrättsdirektiv.

Publicerad
Annons

I dagarna har vi i flera debattartiklar sett ”branschföreträdare”, och välkända kulturskapare ondgöra sig över hur hårt de drabbats av Facebook och Googles verksamhet. De anser att EU:s upphovsrättsdirektiv måste komma till deras undsättning. Det man beskriver som ”storbolagshelvetet” hotar med sina ”enorma intäktsströmmar” att underminera såväl yttrandefrihet som demokrati.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons