Podd: Var ska alla lågutbildade invandrare arbeta?

PODD | 8 april. Dagens avsnitt av Ledarredaktionen handlar om vilka typer av jobb som lågutbildade invandrare kan ta i Sverige och vilken typ av politik som kan öka sysselsättningen i gruppen. Lyssna direkt här.

Publicerad
Annons

I en ny rapport från Handelns Forskningsinstitut som släpps idag har ett antal forskare studerat vilka företag som anställer lågutbildade från Asien, där Mellanöstern ingår, och Afrika, den grupp som har högst arbetslöshet idag. Slutsatsen är att politiken måste riktas om för att fokusera mer på de företag som anställer och mindre på de personer som står längst bort från arbetsmarknaden. Men hur mycket av integrationsproblemen kan egentligen lösas genom att det blir billigare att anställa? Och vad blir konsekvensen?

Det diskuterar ledarredaktionen med Hans Seerar Westerberg, doktorand i nationalekonomi på Handelns Forskningsinstitut som har tagit fram studien och Patrick Joyce, chefekonom på Almega och tidigare ESO-utredare.

”Jag har ju studerat hur integrationen har gått i länder som är jämförbara med Sverige och om man tittar på Danmark och Tyskland som är länder som avviker från Sverige. En av nycklarna har varit att man har betydligt fler enkla jobb i servicesektorn. Sverige utmärker sig genom att ha näst lägst andel enkla jobb i Europa, det är bara Norge som har färre. Både i Tyskland och Danmark är man snabbare med integration än i Sverige”, säger Patrick Joyce.

”Vi behöver ett mycket mer dynamiskt tänkande än det statiska som har dominerat debatten i Sverige under mycket lång tid”, säger Olof Ehrenkrona.

Det är städjobb och hemtjänst som är det vanliga första jobbet för nyanlända kvinnor och restaurang- och hotelljobb som är det vanliga första jobben för män.

”Jag tror att man rikta näringspolitiken mot de arbetsintensiva branscher som har visat sig mer benägna att anställa arbetslösa utrikes födda. Jag tror också att man ska göra generella reformer som inte innebär att du behöver fylla i blanketter eller ansöka”, säger Hans Seerar Westerberg.

Harrisons historiska brott on acastembed.acast.com
Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons