ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

1600-talsman dumpad – fallet förvånar än idag

Barsta kapell, uppfört 1665 vid Höga kusten. Svenskar på 1600-talet festade mer än Annika Sandén kunnat föreställa sig. Religiösa högtider var givna tillfällen.
Barsta kapell, uppfört 1665 vid Höga kusten. Svenskar på 1600-talet festade mer än Annika Sandén kunnat föreställa sig. Religiösa högtider var givna tillfällen. Foto: TT och Veronica Johansson

Överraskande mycket fest, samtidigt som döden hotade – ständigt. I vittnesmål om det förbjudna hittar prisade historikern Annika Sandén spännande berättelser från 1600-talets svenska vardag.

Henrik Höjer
Publicerad
Annons

– När jag var liten – riktigt liten och gick på lekis som det hette då, så fick jag höra Beethoven på radion. Jag kände direkt att det var något som inte hörde ihop med min egen tid. Det var en mycket tydlig känsla! Det var liksom något annat. Det var historia. Jag tror att min stora passion kommer från den känsla jag fick där och då.

Det berättar Annika Sandén, docent i historia vid Linköpings universitet, som nu är verksam vid Stockholms universitet. Hon har tagit emot flera priser för sin forskning om framför allt svenskt 1600-tal – nyligen det prestigefulla Stora historiepriset.

Laddar…