Bengt-Göran Kronstam:Vinet vinner terräng vid bardisken

Bengt-Göran Kronstam

I takt med att solen stiger mot zenit dricker vi mer vitt, både med och utan mat. ”Anything but chardonnay” har blivit en slagdänga på andra sidan Atlanten. ABC-folket ratar denna druvsort, men dricker gärna en chablis – inte sällan lyckligt ovetande om att det är just chardonnaydruvan som är dess bas. Det säger en del om hur yrvakna trendnissarna är.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Härom året hävdade New York Times att vin inte hör ihop med mat, åtminstone inte på Manhattan. Fler och fler föredrar där numera druvans jästa must före en stor stark eller en torr draja.

Artikeln baseras på en undersökning som visar att även vana vindrickare inmundigar det mesta vid sidan av måltiden. En dryg fjärdedel av vinet dricks rakt upp och ned som sällskapsdryck, en femtedel serveras med chips, nötter och annat tilltugg. 14 procent slinker ned under tiden maten tillagas och kvar blir mindre än halva vinkonsumtionen när jänkarna sätter sig till bords.

Undersökningen visar också betydande skillnader mellan gamla och unga. De som nått pensionsåldern dricker lika ofta vin till mat som utan, bland yngre vindrickare når måltidsandelen inte ens upp till en tredjedel. Själv dricker jag gärna vin både före, under och efter måltiden. Är detta tidens melodi?

Själv dricker jag gärna vin både före, under och efter måltiden.

En slutsats jag gärna accepterar är att vinet vinner terräng vid bardisken. Som singel drack jag aldrig öl när jag var ute och partajade, både för att slippa lukta som en alkoholist och samtidigt inte behöva trängas vid pissoaren. Det hände till och med att jag beställde ett glas mjölk, men mest för att provocera festprissarna.

Rött, vitt eller rosé? Valet är inte så enkelt som förr. Då var det rött till kött och vitt till fisk som gällde i alla lägen. Numera väljer allt fler rött till fisken och tar ett glas vitt som drink. Rosévinet har samtidigt fått ett sällan skådat uppsving, en trend som vi inte är ensamma om. Fransmännen dricker i dag mer rosé än vitt. Dit har vi ännu långt.

Ändå har monopolets vinförsäljning ökat tjugofem gånger sedan motboken avskaffades 1955. Ännu mer dramatisk blir förändringen om du vet att halva försäljningen då utgjordes av starkvin (med söt vermouth och sherry i spetsen). Lägg därtill privatimporten, som i dag svarar för en betydande del av den svenska vinförsäljningen.

Till saken hör att spritförsäljningen under dessa år sjunkit från nära 50 miljoner liter till under en tiondel. Förändringen i våra dryckesvanor är enastående, till det positiva, även om motståndarna inte vill erkänna det. Gott vin gör både måltiden och livet lite ljusare.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons