”Hög tid att minska pressen på lärarna”

De prov som ska genomföras bör vara digitala och utformas så att de ”rättar sig själva”, skriver Johanna ­Jaara Åstrand.
De prov som ska genomföras bör vara digitala och utformas så att de ”rättar sig själva”, skriver Johanna ­Jaara Åstrand. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den höga arbetsbelastningen är näst efter lönen den viktigaste orsaken till att ­lärare slutar och att unga väljer bort yrket. Nu behövs en konstruktiv diskus­sion om hur pressen på lärarna ska ­minska samtidigt som kunskapsutvecklingen kan följas upp på ett bra sätt, skriver Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundet.

Publicerad
Annons

På torsdagen presenteras regeringens utredning om de nationella proven. Det blir ett viktigt bidrag till diskussionen om lärares arbets­belastning. Arbetsbelastningen kring de nationella proven måste minska kraftigt samtidigt som proven måste möjliggöra ­utvärdering och kunskapsuppföljning. Central rättning, som både Socialdemokraterna och Moderaterna nyligen föreslagit, är däremot fel väg att gå. Det skulle bara innebära en obetydlig minskning av lärares arbetsbelastning samtidigt som rättningen skulle ta lärarresurser i anspråk som behövs ute i klassrummen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons