Annons

Studenter strömmar in till konstutbildningar

Intresset för konst och antikviteter är stort, vilket märks tydligt på intresset för Antikskolans kurser i höst. Flera är redan fullbokade och studenter fortsätter att strömma in.

– Det är många som startar grundkurser under hösten, på våren är det mer specifika och korta kurser, säger Anna-Kaisa Öhgren, ansvarig för Antikskolan.

Palazzo Chiericati i Vicenza, Italien.

Antikskolan startade hösten 1996 med syfte att tillhandahålla en högkvalitativ tvärvetenskaplig utbildning med inriktning på konst och antikviteter. I dag har Antikskolan vuxit till en skola med drygt 500 elever, varav majoriteten läser på dagtid. Nivån på utbildningen är att jämföra med akademiska studier.

Inför hösten är kurser som ”Antikskolan” – som ger studenter nycklarna och koderna till ­tidigare epokers inredningar, möbler och konsthantverk – oerhört populära. Som en del av de flesta kurser ingår också korta eller längre resor. Exempelvis hölls det för några år sedan en kurs om svenska konstnärskap. Då åkte studenterna tillsammans med en expert till Värmland för att se en unik privat samling som vanligtvis inte visas för allmänheten.

– De som arbetar på Stockholms Auktionsverk har ett enormt kontaktnät som gör att vi kommer åt unika samlingar. De som äger samlingarna vet också att vi som kommer på besök är intresserade och är där för att lära, säger Anna-Kaisa.

Andrea Palladio under 1500-talet.

Ska besöka Palladiovillorna

Årligen anordnas också en utlandsresa till ett väl utvalt land. Till våren går resan till Venedig-området i Italien. Framförallt är det 1500-talsarkitekten Andrea Palladio och de så kallade ”Palladiovillorna” han skapat i Vicenza och Venedig som är i fokus.

Palladio ritade allt från palats till kloster under sin livstid och hans stil beskrivs som väldigt självständig och utvecklande. Han ligger även bakom Palladianismen, ett formspråk som bland annat var väldigt populärt i Storbritannien i mitten av 1600-talet.

– Vi kommer att röra oss kring Vicenza och Venedig. Vi kommer också få tillgång till unika samlingar som egentligen inte är tillgängliga för allmänheten. Tanken med de här resorna är att ta med de som åker med till platser som är svåra att nå på egen hand, säger hon.

Hon berättar att förslagen på var resorna ska gå ibland kommer direkt från studenterna. Men det är inte bara studenter som får åka hem, vem som helst med intresse för innehållet på resan är välkommen.

– Man kan åka med på resorna även om man inte läst en kurs, det är allt från personer som åker ensamma till hela familjer, säger Anna-Kaisa Öhgren, ansvarig för Antikskolan.

Vill du veta mer om Antikskolan? Läs här.

Sengustavianska baljfåtöljer av Ephraim Ståhl. Foto: Stockholms Auktionsverk