80 år sedan första Svampen skapades: ”Sågs alltid där”

På måndagen är det exakt 80 år sedan Svampen skapades på Stureplan. Efter SvD:s historiska genomgång av det klassiska regnskyddet, som revs 1988, har flera läsare kommit in med egna historier. Mejla gärna du också till mittstockholm@svd.se.

Johan Lindberg
Publicerad
Annons

Maria Lindström: ”Jag gillar bilden av Svampen på 40-talet, hela Stureplan såg coolare ut då (om än mer trafikfarligt än nu). Fattar inte att man kan riva ett sånt tjusigt hus som gamla Anglais för att smälla upp det själlösa platta och tråkiga som står där nu. Minns för övrigt när SAS låg där och man gick dit för att köpa sin flygbiljett över disk! För ung för att minnas rivningen av Svampen ”in real life” (jag minns att läste om det men fick inte åka in till stan som 12-åring av förklarliga skäl). Jag gillar nuvarande Stureplan också dock. För 15–20 år sen när jag var ung och fortfarande hängde på stan på helgerna hade vi permanent mötesplats under Svampen. Det var ju så praktiskt när det fanns telefonautomater där:-) De kallaste och blåsigaste vinterkvällarna möttes vi dock nere i t-banan (man känner knappt igen sig där nu!).

När utekvällen led mot sitt slut drogs vi åter mot Svampen eftersom det då låg en hamburgerrestaurang med nattöppet där. Jag skulle sen vidare med röda linjen söderut (alternativt gick till nattbussen på Klarabergsgatan) och min kompis skulle till Ropsten alternativt nattbussen från Sturegatan. Perfekt! Givetvis var allt mindre farligt på den tiden:-) (dessutom är man fortfarande odödlig en bit upp i 20-årsåldern!) Dagtid möttes vi för övrigt också under Svampen om man skulle gå och fika eller fönstershoppa. StoStureplan på 50-talet: Skönt slippa vulgoutseendetckholms riktiga hjärta skulle jag vilja påstå och miljoner gånger trevligare ställe att ses på än runt Sergels Torg som är trist och otrevligt och fullt av skumma typer.”

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons