Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Mode

Stilombudsmannen: ”Att matcha barnens kläder med dina egna är oerhört vulgärt”

SPG:s stilexpert Fredrik af Klercker svarar på livsstilsrelaterade läsarfrågor.

Text: Fredrik af Klercker - 8 november 2017
Annons

Ska barn få välja sina egna kläder?

Hej, min son går på ett typiskt innerstadsdagis där många av barnen har kläder med krokodiler och hästar på bröstet. Min son envisas med att ha på sig Spindelmannen-dräkt var och varannan dag och ibland tycker jag mig känna ”blickar” från de andra mammorna (som för övrigt alltid har träningskläder och kör vita SUV:ar). Hur tänker du kring barn och stil? Hur mycket ska man styra dem? Och tycker du det är vulgärt att matcha barnens kläder med sin egen outfit? /Gabbi

Hej Gabbi,

Jag tycker att din son klär sig helt rätt och hans stilintresse bör uppmuntras. Kanske kan han varva med en Batman-dräkt, min personliga favorit.

”Blickarna” du känner från mammorna handlar förmodligen om avund över att du har en mer ostressad relation till ditt barn. De tänker nog: ”Gud vad skönt att låta ungen klä sig som den vill, aldrig något morgontjat – men det kan ju inte jag göra, vad skulle alla andra mammorna tänka?”

Föräldrar som klär sina barn (och inte sällan även sig själva) som Ralph Lauren-modeller är i mitt tycke så ängsliga över att vara fel, att de blir fel.

Annons
Annons

Så strunta i krokodiler och hästar och kör vidare på spindlar och fladdermöss istället. Föräldrar bör bara styra sina barns klädstil till den dag då barnen själva visar ett starkt intresse för vad de ska ha på sig.

Jag själv är ett ypperligt exempel, även om uppvaknandet kom lite senare än för din son. Fram till tidigt 90-tal var min stil präglad av den ganska ordnande klädsel jag fått med mig hemifrån. Då började jag lyssna på Pearl Jam och ville se ut som Eddie Vedder. Ingen ifrågasatte dock mina kängor, trasiga jeans och axellånga hår. Och titta vad som hände sen – som vuxen trillade jag tillbaka till Ralph Lauren-konceptet.

Stilombudsmannen 1993 och i dag.

Kanske måste du som förälder välja om du vill ha en elegant unge eller en elegant ung vuxen. Pressar du för hårt riskerar du nämligen att få en stilrevolt som aldrig går över.

Och att projicera sina egna drömmar på barnet har väl aldrig fungerat. Där har du också svaret på din sista fråga: ja, att matcha barnens kläder med dina egna är oerhört vulgärt.

Måste jag dricksa när servicen är dålig?

Fredrik, jag har återkommande dilemma. Jag avskyr dålig service och vägrar att dricksa när jag upplever att servisen inte gör sitt jobb. Både min partner och mina vänner tycker tyvärr att jag blir ganska jobbigt att äta ute med eftersom det ofta blir dålig stämning när notan kommer. Vad tycker du? Måste man dricksa på restaurang trots dålig service? /Peter

Hej Peter!

Det beror på var i världen du befinner dig. I USA bör man dricksa mellan 15 och 20 procent, en engelsk servitör förväntas sig någonstans mellan 10 och 15 procent. I Frankrike är det inte självklart att dricksa på krogen men är man nöjd med servicen är 10 procent en vettig tumregel.

I Sverige tyckte jag alltid man ska lägga någon dricks men den kan vara liten om man inte är nöjd med servicen. Kanske avrunda uppåt med tre kronor. Om servicen däremot varit bra tycker jag den ska belönas rikligt. 10 procent. Men glöm inte – för att bemötas trevligt bör man själv vara trevlig.

Har du några livsstilsrelaterade frågor som tynger dig? Maila dem till Fredrik af Klercker så har du chans att få svar. fredrik@afklercker.com

Annons