ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Läkare om skönhetsfällan: ”Folk tror det är reglerat”

Antalet recept på botox har dubblerats på tio år och nästan en tredjedel av svenskarna kan tänka sig att genomgå en estetisk skönhetsoperation – trots att det inte finns någon lagstiftning som reglerar den växande svenska marknaden. Men vem som ska ta hand om misslyckade ingrepp är i dag en knäckfråga.

Erica Treijs
Publicerad

Skönhetsbranschen växer och antalet företag som jobbar med skönhetsvård har dubblerats på tio år. Samtidigt blir behandlingarna både fler och alltmer avancerade. Antalet utfärdade recept på botox, som används både medicinskt och estetiskt, har även det mer än fördubblats under det senaste decenniet, visar statistik från Socialstyrelsen.

Trots att bröst- och läppförstoringar, olika injektionsbehandlingar mot rynkor och regelrätta operationer i syfte att kosmetiskt förändra utseendet är både kostsamma och långt ifrån riskfria, kan nästan 30 procent av Sveriges befolkning tänka sig att genomgå en skönhetsoperation. Bland de under 29 är siffran så hög som 50 procent. Det visar en opinionsundersökning från Inizio som SvD låtit göra.

Laddar…