"Skräpprofessorn" polisanmäls för hets mot landsbygdsbor

”Skräpprofessorn” och ekonomen Kjell A Nordströms uttalande om Värmland och Gotland som ”skräpytor” har polisanmälts av en uppretad bonde, skriver tidningen ATL. Anmälan rör hets mot folkgrupp alternativt hatbrott, men enligt polisen räknas inte landsbygdsbor som en särskild folkgrupp.

Publicerad
Ruud, Vidar / TT
Foto: Ruud, Vidar / TT
Annons

Det var under ett tal på Nordic Business Forum Sweden som ekonomen Kjell A Nordström beskrev befolkningsutvecklingen från landsbygd till storstäderna och menade att vissa delar av landet skulle vara tömda på folk om 30 år.

– Det är till exempel Värmland och Gotland som är typiska fall av skräpyta. Där finns ingen ekonomisk aktivitet, inga universitet, ingen underhållning, ingen shopping, ingenting, bara träd, sade Nordström, enligt Veckans Affärer.

Han beskrev även Avesta som en plats där man bara hittar ”tre alkoholister, några barn, och ett par knäppgökar”.

Nu har Nordström polisanmälts för hets mot folkgrupp alternativt hatbrott av jord- och skogsbrukaren Anders Bockgård, skriver ATL, Lantbrukets affärstidning. Han säger till tidningen att han känner sig personligt kränkt av den deprimerande bild som tecknades av den svenska landsbygden.

– Det är helt enkelt inte acceptabelt att göra goda affärer som föredragshållare på det här viset och trampa på andra människor, säger Bockgård.

Anders Bockgård gjorde polisanmälan via telefon och beskriver att polisen först lät förbryllad när han framförde sitt ärende och sedan ville att han skulle återta anmälan.

Enligt polisen kan landsbygdsbor inte räknas som en särskild folkgrupp.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons