Skolmaten inte som vanligt under pandemin

Nya mattider, mindre variation och färre rätter på salladsbuffén. Skolmaten har förändrats på flera sätt under pandemin.

Tina Harr
Publicerad
På flera håll i landet har det blivit färre alternativ på salladsbuffén i matsalen, på grund av coronapandemin. Så även på Storsjöskolan i Holmsund. ”Det är dåligt”, säger Sam. Foto: Fredrik Larsson

I samband med coronapandemin har även skollunchen påverkats. Många elever har fått färre maträtter och mindre variation att välja mellan i matsalen. Vissa har också fått sitta i klassrummet och äta.

Freja och Sam går i 4:an på Storsjöskolan i Holmsund, som ligger strax utanför Umeå. Där har matrutinerna förändrats en hel del sedan förra våren.

Det har tillkommit nya regler i matsalen på grund av pandemin. Sam och hans klasskompisar sitter tillsammans och med ”coronaavstånd” mellan varandra vid borden. Foto: Fredrik Larsson

Numera är det kötejp på golvet som markerar att man ska hålla avstånd. Eleverna sitter klassvis, utspridda med ”coronaavstånd” vid borden, och klasserna går till matsalen vid olika tidpunkter för att det inte ska bli trängsel.

– Jag är mer noggrann med att tvätta och sprita händerna och hålla avstånd. Men egentligen är det lite meningslöst att hålla avstånd till de i klassen för vi sitter ändå nära varandra i klassrummet, säger Sam.

Och ibland kan det vara svårt att komma ihåg reglerna, tycker de. Som när man står och pratar med någon i lunchkön och plötsligt kommer på att man inte håller tillräckligt med avstånd.

– Ibland tar någon lång tid på sig och så är det jättegod mat, och då kanske man känner att man vill komma först, säger Freja.

Sam och Frejas skola har numera en mindre salladsbuffé med färre alternativ att välja på. ”Jag saknar vanliga salladsblad och svarta oliver”, säger Freja. Foto: Fredrik Larsson

På vissa skolor har eleverna fått sitta i klassrummen och äta lunch. Det är Sam och Freja glada över att de slipper.

– Det skulle inte vara kul att sitta där. Det känns inte som en riktig paus och det blir ingen skillnad på lektion och mat, säger Freja.

Däremot har deras skola numera en mindre salladsbuffé med färre alternativ att välja på.

– Det är tråkigt för sallad är gott, säger Freja.

Resultatet har blivit att de äter mindre sallad i skolan.

– Finns det inte sådant man gillar tar man inte så mycket, säger Sam.

Erbjudande - prova SvD Juniorjunior.prenservice.se