Zlatan, Silvia och andra svenskar. Porträtt och reportageBjörn af Kleen har lojaliteten på rätta stället

Björn af Kleens skildringar av den svenska högerpopulismen har väckt såväl beundran som vrede. Nu finns de i en samlingsvolym tillsammans med andra reportage och intervjuer. Ett utmärkt tillfälle att fundera på såväl texternas innehåll som den kritik af Kleen fått utstå, skriver Jenny Maria Nilsson.

Publicerad
Sofia Runarsdotter
Foto: Sofia Runarsdotter
Annons

Ett sånt liv det blev! Liv blir det förvisso regelbundet kring journalisten Björn af Kleens texter men ”Vreden på Östermalm” (DN 20 mars 2016) väckte vrede och även stor indignation. I ”Zlatan, Silvia och andra svenskar” har samma reportage namnet ”Den äldsta högern”. Texten är en uppföljare till ett annat DN-reportage, här i samling publicerat under titeln ”Den yngsta högern”.

Den yngsta och äldsta högern: beroende på hur saker och ting utvecklar sig kan denna nutidsreportage-diptyk bli något av det mest intressanta som skrevs 2015/16. Strandvägen, Danderydsgatan, Banérgatan – af Kleen cyklade omkring och pratade med boende i stadsdelen; utmärkt att artiklarna ges ut i bokform så ytterligare tillfällen bjuds att fundera på innehåll och även den kritik som af Kleen fick.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons