Sofia Wood: Middagar som piggar upp i november

Foto: Frida Edlund

Med nya kokboken vill influencern Sofia Wood göra vintern lite härligare – och visa att årstiden bjuder på mer än bara potatissoppa och kålrötter.

Sophie Tisell
Publicerad
Annons

För Sofia Wood är helheten minst lika viktig som maten. Med vackra silverfat, antika ljusstakar och linneservetter smakar den hemlagade tomatpastan lite bättre. Det livsstilsuniversum som Sofia Wood byggt upp på såväl blogg och Instagram resulterade förra året i kokboken Chez Wood. Med uppföljaren Vinter hos Wood guidar hon läsaren genom hela årstiden:

– För varje år som går tycker jag att vintern känns lite tyngre. Men det finns faktiskt mycket man kan göra för att vinterhalvåret ska bli härligare. I boken följer recepten kronologisk ordning och utgår efter råvaror som är i säsong i vår del av världen. Den börjar kring Allhelgonahelgen, vidare genom mörka höstkvällar, festlig julmat, plånboksvänliga januarirecept och slutar i mars, då vårljuset är tillbaka.

En regnig novemberkväll, vad lagar du då?

– Min vardagsgnocchi med färdig gnocchi stekt i smör med citron, parmesan och sardeller. En rätt på mycket av det man redan har i skafferiet som lagas på 20 minuter. Jag vägrar att slösa en stor del av vardagen på att bara kämpa mig igenom den.

Annons
Annons

Sofia Wood är i grunden konstvetare och har tidigare jobbat i mode- och auktionsvärlden. Matlagningen har alltid varit ett intresse, men det är först på senare år som hon delat med sig av sin hobby.

– Mat har alltid varit ett sätt att tanka energi på. Att jag inte är kock kan vara en fördel eftersom min ambition är att göra mat som alla vågar sig på. Jag utgår från ett vanligt kök med vanliga köksredskap.

Vilka tre ingredienser har du alltid hemma?

– Många ekologiska citroner, hela konserverade tomater och en stor bit parmesan. Och så sparar jag skalkarna i frysen, det finns inget som gör en buljong så god som en parmesanskalk. Jag har faktiskt en kastrull grönsaksbuljong som står och puttrar på spisen just nu.

En stor del i Sofias matlagningsfilosofi är att anpassa maten efter årstid. Med nya boken visar hon att vintern bjuder på mer än bara potatis- och kålrätter – även här i Norden.

– Det finns något fint i att årstiden återspeglas på tallriken. Dessutom blir maten mer varierad då. I början av boken har jag med en lista på alla råvaror som är i säsong i början av hösten fram till slutet av vinterhalvåret. Och det är faktiskt mer än man tror, särskilt om man räknar in det som odlas i växthus i Europa. Nu är det till exempel säsong för pumpa, lök, aubergine, spenat och alla sorters kål. Fräst svartkål med parmesan är ett tips på en god sidorätt.

Middagstips från Sofia Wood

Foto: Frida Edlund
Frida Edlund
Foto: Frida Edlund
Annons
Annons

Risotto på mascarpone med ärtor

4 portioner

1 liter grönsaksbuljong
2 schalottenlökar, finhackade
3 dl risottoris, t ex arborio eller carnaroli
2 dl torrt vitt vin
125 g mascarpone
2 dl finriven parmesanost
1 dl fina små ärtor, frysta
1 citron, zesten
salt och nymalen svartpeppar
1 dl olivolja att steka i

Till servering
4 msk smulad parmesanost
fin olivolja

1. Värm buljongen i en kastrull bredvid den gryta du ska göra risotton i.

2. Fräs löken i en kastrull med olivolja i ett par minuter på låg värme så att den blir mjuk men inte får färg. Rör ned riset och höj värmen lite, fräs tills riset känns torrt och blivit lite genomskinligt. Häll över vinet och låt ånga bort under omrörning.

3. Sänk värmen och tillsätt den varma buljongen i omgångar, först 3–4 dl sedan 1 dl åt gången. Rör konstant och tillsätt bara mer buljong när riset sugit åt sig det du tidigare har hällt i. Fortsätt mata risotton med buljong tills riset blivit mjukt men fortfarande har en liten kärna. Det är viktigt att risotton är lös och flytande, den ska aldrig bli stabbig. Späd i sådana fall med mer buljong.

4. Ta av från värmen och rör ned mascarpone och parmesan. Ge ärtorna ett snabbt uppkok i lite vatten och häll sedan över kallt vatten för att stoppa tillagningen. Ärtorna ska vara mjuka och fina, inte torra eller träiga.

5. Rör ned ärtor och citronzest i risotton. Smaka av med salt och peppar. Strö över parmesan och ringla generöst med god olivolja över det hela.

Foto: Frida Edlund
Frida Edlund
Foto: Frida Edlund
Annons
Annons

Cacio e pepe

4 portioner

4 tsk hela svartpepparkorn
400 g pasta av lång sort, t ex spagetti, tagliatelle eller pappardelle
3 dl pastavatten
200 g pecorinoost, finriven + mer till servering
2 msk kallt smör
salt
god olivolja

1. Rosta svartpepparkornen i en torr, het panna tills de doftar gott. Låt svalna litegrann och mortla dem sedan.

2. Koka upp en kastrull med välsaltat pastavatten, lagom för att täcka pastan men inte så mycket mer. Tanken är att pastavattnet ska bli ordentligt koncentrerat med stärkelse. Koka pastan och skopa ur 3 dl pastavatten strax innan pastan är redo att hällas av. Ställ pastavattnet åt sidan och häll av pastan.

3. Häll osten och merparten av den mortlade svartpepparn i en stor skål eller kastrull och tillsätt lite av pastavattnet, rör sakta i mer och mer tills du fått en ganska fast röra. Tillsätt pastan och fortsätt röra samtidigt som du tillsätter smöret och mer och mer pastavattentills du har en glansig sås som täcker pastan. Du kommer antagligen inte behöva allt pastavatten. Smaka av med salt.

4. Avsluta med att strö över den sista svartpepparn, ringla över lite olivolja och toppa med mer pecorino.

Recepten är hämtade från Vinter hos Wood (Norstedts). Recept: Sofia Wood Foto: Frida Edlund
Recepten är hämtade från Vinter hos Wood (Norstedts). Recept: Sofia Wood Foto: Frida Edlund
Recepten är hämtade från Vinter hos Wood (Norstedts). Recept: Sofia Wood Foto: Frida Edlund
Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons