11 år senare – alla turer i Assangefallet

Julian Assange i London, 2019.
Julian Assange i London, 2019. Foto: Matt Dunham/TT

Varför tog Julian Assange sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London? Och varför slängdes han sedan ut sex och ett halvt år senare? Här är turerna runt Wikileaks-grundaren de senaste tio åren.

Erika Hallhagen
Publicerad
Annons

I slutet av sommaren deltar Julian Assange i ett seminarium i Stockholm anordnat av den socialdemokratiska Broderskapsrörelsen. Han är en av Wikileaks grundare och vid tillfället talesperson för den ideella visselblåsarföreningen som startades 2006. Assange söker även arbetstillstånd och uppehållstillstånd i Sverige, troligen för att kunna registreras som ansvarig utgivare för Wikileaks som då saknar en sådan. Organisationen har en del av sina servrar i Sverige och använder vid tillfället Piratpartiets tekniska resurser för att lägga ut sitt material. 20 augusti anhålls Assange istället i sin frånvaro då han med anledning av två kvinnors vittnesmål – däribland Anna Ardins – misstänks för våldtäkt och ofredande. Fem dagar senare läggs förundersökningen om våldtäkt ner, men efter omprövning återupptas den.

Under hösten görs upprepade försök att hålla förhör med Assange som häktas i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för för våldtäkt, sexuellt ofredande samt olaga tvång och han efterlyses internationellt. I december grips han av brittisk polis, men släpps mot borgen. Häktningsförhandling i brittisk domstol inleds.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons