RecensionNya filmer

The United States vs Billie HolidayMagnifik – gör sitt livs roll som Billie Holiday

Andra Day Oscarsnominerades för rollen som Billie Holiday.
Andra Day Oscarsnominerades för rollen som Billie Holiday. Foto: Takashi Seida/Scanbox

Efter framgångarna med ”Strange fruit” ansåg FBI att Billie Holiday var ett hot mot USA:s säkerhet. En ny film berättar sångerskans tragiska livshistoria.

Publicerad
Andra Day och Trevante Rhodes.

Andra Day och Trevante Rhodes.

Foto: Takashi Seida/Scanbox
Annons

Frances McDormand tilldelades årets Oscar för bästa kvinnliga huvudroll som den sympatiska Fern i ”Nomadland”, men det är ingen tvekan om att statyetten borde ha gått till Andra Day i rollen som Billie Holiday. Det är en roll man får och en rollprestation man gör bara en gång i livet. Som Billie Holiday visar Andra Day – i bild så gott som hela filmen igenom – en enorm bredd såväl musikaliskt som spelmässigt. Utan ansträngning svingar hon sig från extatisk glädje till vilt raseri, från framgångens strålkastarljus till missbrukets mörker. Dessutom sjunger Andra Day alla de klassiska sångerna med kusligt lik timbre och inlevelse. För att inte tala om med vilken säkerhet hon bär upp alla de eleganta fodralen och vackra smyckena och förhöjer effekten.

Att denna unika sångerska av FBI uppfattades som ett hot mot USA:s säkerhet kan tyckas skrattretande i dag men var blodigt allvar på 1940- och 50-talen. Hennes sång ”Strange fruit”, om lynchningar av svarta skriven av en judisk kommunist, ansågs mana till uppror och vara ett stöd för den svarta medborgarrättsrörelsen. Alltså skulle hon stoppas från att sjunga och när det inte gick satte man dit henne för narkotikamissbruk under täckmanteln ”kriget mot knarket”. Hon var ju inte precis någon knarklangare.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons