David Larsson Heidenblad:Mötet i Stockholm blev polariserande för miljön

David Bowie som Ziggy Stardust; FN:s miljökonferens ägde rum i Stockholm den 5–16 juni 1972. Till höger ”Earthrise”, det första fotot av jorden taget från rymden.
David Bowie som Ziggy Stardust; FN:s miljökonferens ägde rum i Stockholm den 5–16 juni 1972. Till höger ”Earthrise”, det första fotot av jorden taget från rymden. Foto: Alamy, TT, William Anders/Nasa

När FN:s första miljökonferens ordnades i Stockholm 1972 var det i en värld som precis fått upp ögonen för det annalkande klimathotet. Såväl tidens samhällsdebatt som populärkultur visar att jordens välmående fort kom att uppfattas som en ödesfråga – med alltmer ideologiska förtecken.

David Larsson Heidenblad
Publicerad
Annons

Den 16 juni i år är det 50 år sedan David Bowie släppte det legendariska rockalbumet ”The rise and fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars”. Samma dag är det 50 år sedan FN:s första miljökonferens, Stockholmskonferensen, avslutades. Den sistnämnda händelsen kommer att högtidlighållas genom att ett nytt FN-möte: Stockholm+50, arrangerat av Sverige och Kenya den 2–3 juni. Än så länge ligger evenemanget i medieskugga, men det lär snart komma att ändras. Kanske redan den 28 mars när ett förberedande heldagsmöte hålls i FN:s högkvarter i New York? 

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons