Herr Arnes penningarUnderbar sånginsats bland spetsiga isflak

Julia Sporsén som Elsalill i ”Herr Arnes penningar”.
Julia Sporsén som Elsalill i ”Herr Arnes penningar”. Foto: Lennart Sjöberg

Göteborgsoperans orkester bjuder på ett enastående spel när Selma Lagerlöfs havsnära dramatiska berättelse iscensätts. Hela uppsättningen är en sevärdhet.

Bo Löfvendahl
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Den späda Elsalill tvekar inte: ”Jag ville, att de levde, så att jag finge se deras kropp styckad i fyra delar och fästad på steglet.” Hon är den enda som överlever, när tre rånare bryter sig in och tar herr Arnes skattkista. De dräper hela hans familj, däribland Elsalills älskade fostersyster, medan hon ser på, gömd bakom ugnen. Elsalills längtan efter hämnd styr hela Selma Lagerlöfs dramatiska berättelse från 1500-talets Bohuslän, som redan 1919 blev en epokgörande stumfilm av Mauritz Stiller.

Hämnd eller kärlek? Långsamt går det upp för Elsalill att den stilige sir Archie som börjat uppvakta henne är just en av mördarna. Han är kvar i Bohuslän eftersom deras fartyg är fastfruset i isen; ett av hennes val är att följa med honom och bli en fin fru i Skottland. Det andra är att hämnas sin mördade fostersyster, som tar dimmigt spöklik, mänsklig gestalt och driver på hennes beslut. Hämnden segrar, när Elsalill låter sig dödas i operans dramatiska slutscen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons