Världstvåan utskälld – det är helt fel

Självklara favoriter och en och annan udda överraskning dyker upp när vinets internationella intresseorganisation, OIV, listar de mest odlade druvsorterna i världen. Här får du topp nio presenterat med varsitt gott vin att njuta av.

Publicerad
Annons

9

Logan Weemala Pinot Noir 2021
145 kr, nr 90251, Australien, Orange, rött mjukt & bärigt

Betyg: 5 av 6

Läckert kryddigt från nytrendiga, högt belägna Orange i New South Wales där pinot noir trivs finfint. Druvan ligger på nionde plats i världen men ökar stadigt. Varför? Jo, för att dess viner blir silkeslena men ändå smakrika. Servera gärna svalt, efter en halvtimme i kylen.

Annons
Annons

8

Gabriëlskloof Amphora Sauvignon Blanc 2020
179 kr, nr 56457 (BS), Sydafrika, Walker Bay, vitt fylligt & smakrikt

Betyg: 6 av 6

Antingen hatar eller älskar du världsåttan bland druvsorter, sauvignon blanc. Känd för sina (över)tydliga aromer kan den behöva tämjas. Som här med jäsning i lerkrus vilket ger lagom mycket syre för en rund, fyllig och komplex smak. Underbart vin till helstekt piggvar.

Annons
Annons

7

By.Ott Rosé 2021
189 kr, nr 90306, Frankrike, Côtes de Provence, rosé friskt & bärigt

Betyg: 5 av 6

Grenache noir är den populära medelhavsdruvan som kan ge allt från intensiva till lättare rödviner, men den är också en av de viktigaste rosédruvorna. I Provence är den kung även om den, som här, blandas med lite andra sorter till en rasande elegant och aromatisk smakupplevelse.

Annons
Annons

6

Andrew Murray Vineyards Syrah Tous les Jours 2020
199 kr, nr 2496, USA, Santa Ynez Valley, rött fruktigt & smakrikt

Betyg: 5 av 6

Sexan syrah kallas ibland shiraz och gillar både svalka och hetta. Här, väster om Santa Barbara i Kalifornien, är den populär och ger oss saftigt mörka körsbär och karaktäristiska drag på svartpepparkvarnen. Dessutom finns kakaotoner från fat. Grillad entrecote? Jajamen!

Annons
Annons

5

Les Vieux Murs 2019
239 kr, nr 2484, Frankrike, Pouilly-Fuissé, vitt fylligt & smakrikt

Betyg: 5 av 6

Chardonnay är näst största vitvinsdruva och femma i världen totalt. Bourgogne är måttstock för denna druvkameleont vars viner kan vara allt från syrligt strama till feta och komplexa. Någonstans däremellan hittar vi detta vin som är ljuvligt till grillad eller smörstekt fisk.

Annons
Annons

4

Alejairén El Vínculo Crianza 2018
159 kr, nr 94284, Spanien, La Mancha, vitt fylligt & smakrikt

Betyg: 5 av 6

Världens mest odlade vitvinsdruva är en riktig doldis. Mycket av dess vin destilleras nämligen till spansk brandy. Airén växer på cirka 218 000 hektar och presenterar då och då överraskningar som denna – smakrikt, fatlagrat vitt med persiko- och äppeltoner. Fram med paellan!

Annons
Annons

3

Navajas Crianza 2017
95 kr, nr 22652, Spanien, Rioja, rött kryddigt & mustigt

Betyg: 5 av 6

Trean tempranillo känns nästintill helspansk även om den förekommer under andra namn i bland annat Portugal. Ger friska, smakrika och lagringsdugliga viner som trivs i ekfat som tillför extra kryddighet. Här, ett smak- och prismässigt fynd som passar bra till lammkotletter.

Annons
Annons

2

Château Cantemerle 2019
299 kr, nr 92965, Frankrike, Haut-Médoc, rött stramt & nyanserat

Betyg: 6 av 6

Världstvåan merlot fyller ofta det smakmässiga mellanregistret i blandningar med cabernet sauvignon. Ibland utskälld som trist medelsvenssondruva vilket i detta fall är helt fel. Snarare får vi här härliga björnbärstoner, korinter, tobak och kryddighet i en klassisk bordeauxblend.

Annons
Annons

1

Avalon 2018
199 kr, nr 5725, Kalifornien, Napa Valley, rött fruktigt & smakrikt

Betyg: 5 av 6

Cabernet sauvignon är världens mest populära druvsort, med 340 000 hektar vid senaste mätningen. Den odlas över hela jordklotet, exempelvis Kaliforniens Napa. Därifrån bjuds vi på detta vin med amerikanskt maffig svartvinbärsfrukt, ceder från fat och ett uns vanilj.

Missa inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev där vi varje vecka tipsar om spännande viner och härliga recept.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons