Föroreningar bakom vart tionde cancerfall

Luftföroreningar, passiv rökning, UV-strålning och kemikalier ligger bakom runt tio procent av alla cancerfall i Europa, enligt en ny rapport. Arkivbild.
Luftföroreningar, passiv rökning, UV-strålning och kemikalier ligger bakom runt tio procent av alla cancerfall i Europa, enligt en ny rapport. Arkivbild. Foto: Per-Olov Eriksson/TT

Föroreningar orsakar över tio procent av cancerfallen i EU, enligt en rapport från Europeiska miljöbyrån. Det handlar om exempelvis luftföroreningar, passiv rökning, UV-strålning och kemikalier.

I de flesta fall skulle cancerfallen kunna förebyggas.

Susanna Persson Öste/TT
Publicerad
Annons

Det är första gången som Europeiska miljöbyrån (EEA) har undersökt sambanden mellan cancer och miljön. Byrån har granskat de senaste vetenskapliga rönen om luftföroreningar, radon, asbest, UV-strålning, passiv rökning och kemikalier och har kommit fram till att omkring tio procent av de europeiska cancerfallen kan kopplas till miljö- och arbetsrelaterade risker.

”De flesta av dessa miljö- och arbetsrelaterade cancerrisker kan minskas genom förebyggande av föroreningar och ändring av människors beteende,” skriver EEA i ett pressmeddelande.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons