ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Europas 8 bästa delikatessbutiker

Lämna gott om plats i resväskan! SvD Mat & resor guidar till Europas läckraste delis för dig som älskar ätbara souvenirer.

Jan Ekholm
Publicerad
1 / 8
Manuel Tavares är en av Lissabons äldsta butiker – och ett givet stopp för matturister. Foto: Alamy

Manuel Tavares

Manuel Tavares lever upp till förväntningarna. Det är trångt, färgstarkt och doftrikt på ett sätt som bara en 162-årig butik kan åstadkomma. Vad som började som en matbutik för invånarna i Baixa är i dag en internationell kändis och ett givet stopp för foodieturister.

– Vi är enormt noga i vårt urval och fokuserar alltid på kvalitet, smak och ursprung, betonar ägaren Clara Ladeira.

De långa diskarna är fulla av charkspecialiteter som morcelakorv, churiço doce, presunto och rökta gristungor, samt fantastiska ostar från Alentejo och Azeitao. Juvelen i butikskronan är emellertid vinkällaren. Bland de 4 000 etiketterna finns bland annat rariteter från Barca-Velha och Pêra-Manca. Den verkliga dyrgripen är dock en flaska Caves Messias från 1956, komplett med tjockt dammlager, för 3 000 euro.

Rua da Betesga 1A, manueltavares.com

2 / 8
Trånga Roscioli Salumeria Con Cucina rymmer allt från deli och krog till bageri. Foto: Maurizio Camagna/Roscioli Salumeria con Cucina

Roscioli Salumeria con Cucina

En deli med bordsservering, eller en krog med delidisk och butikshyllor? Bröderna Alessandro och Pierluigi Rosciolis förvandling av föräldrarnas gamla pizzecheria är en smula svårdefinierbar. Men att den höjt den kulinariska ribban i Roms historia centrum är bortom alla tvivel.

Kom gärna vid lunchtid och inled besöket med något gott från köket. Enbart brödkorgen med nybakad vit pizza och rågbröd med fikon är värd en egen hyllning. För att inte tala om ställets dyrkade carbonara. Därefter väntar deliutbudet på att utforskas, som trots det begränsade utrymmet frestar med hundratals ostar och korvar, pasta, oljor och deras egna ”gourmetkits” med allt som behövs för att vi själva ska kunna laga en perfekt cacio e pepe eller all’amatriciana. Någonstans i röran finns även en vinkällare och ett bageri.

Via dei Giubbonari 21, salumeriaroscioli.com

3 / 8
Hyllat ostmecka med knepig adress – The Courtyard Dairy ligger i en stenlada i Yorkshire. Foto: The Courtyard Dairy

The Courtyard Dairy

Vi är knappast de första ostälskarna som utbrustit i ett: ”tänk om den här ostbutiken låg i vårt kvarter!” Det är emellertid ytterst få förunnat att ha The Courtyard Dairy som sin lokala ostmånglare. Butiken ligger nämligen i en gammal stenlada utanför småorten Settle i brittiska Yorkshire Dales. Men den avlägsna adressen är inget problem för det passionerade ägarparet Kathy och Andy Swinscoe. Deras ostmecka, vilket man öppnade efter många års träning hos ansedda ostmakare, är en vida känd destinationsbutik med utmärkelser som årets osthandlare, årets ostdisk och årets matdestination.

Utöver de ostar paret själva gör samarbetar man med ett antal handplockade osttillverkare, i huvudsak brittiska, vars opastöriserade läckerheter lagras i stenladans perfekta klimat.

Crowns Nest Barn, Settle, thecourtyarddairy.co.uk

4 / 8
Hos Goldhahn und Sampson finns mat från hela världen och en generös vinavdelning. Foto: Goldhahn und Sampson

Goldhahn und Sampson

Det har hänt mycket sedan trion Andreas, Sascha och Thomas öppnade sin första Goldhahn und Sampson-butik i Prenzlauer Berg och fyllde den med sina personliga matfavoriter. Femton år senare driver de tre butiker i den tyska huvudstaden, samtliga föredömligt uppdelade i tre olika sektioner: mat, vin och kokböcker.

Så ja, ni förstår, det är lätt att tiden rinner iväg här medan man botaniserar i det inspirerande matutbudet från hela världen (för oss turister är det lokalproducerade mest intressant), bläddrar i några av de tusentals kokböckerna och rundar av i vinavdelningen som är delägaren Saschas kärleksbarn. Utbudet på drygt 400 etiketter kommer från noga utvalda vinmakare, främst tyska, som alla gör karakteristiska viner på hantverksmässigt vis.

Tre butiker, goldhahnundsamspon.de

5 / 8
Queviures Murrias butiksfasad är en modernistisk Barcelonaklassiker. Foto: Alamy

Queviures Múrria

Den magnifika butikfasaden, vars Ramón Casas-målningar och spritreklam inte rörts sedan invigningen 1898, är en Barcelonaklassiker. Men fotograferande turister till trots är Queviures Múrria ingen turistfälla. Många av kvarterens invånare har vuxit upp med butikens delikatesser och för oss andra är det en kulinarisk tidskapsel som på trånga hyllor och i dignande diskar samlar det bästa från Spanien: balearisk sobrasadakorv, kaffebönor från lokala rosteriet Cafés El Magnifico, ostar från pristyngda Finca Pascualete och allehanda iberiska skinkor och lyxiga fiskkonserver.

Bästa presenttipsen: en flaska av butikens egen cava, döpt efter grundaren J Múrria, och stjärnkocken Albert Adriàs skapelse caviaroli: olivolja i kaviarliknande ”droppar” som ger en extra smakdimension till fisk och skaldjur.

Carrer de Roger de Llúria 85, murria.cat

6 / 8
Venediginstitutionen Casa del Parmigiano har utnämnts till ”historisk handelsplats”. Foto: Casa del Parmigiano

Casa del Parmigiano

Trovärdiga matprofiler hävdar att detta är världens bästa matbutik. Vi tänker inte säga emot dem. Det gör nog inte heller lokalbefolkningen som tålmodigt köar för att komma in i den lilla butiken i hjärtat av Rialtomarknaden. Familjen Aliani har drivit verksamheten sedan 1936, då Albino Aliano kom till Venedig för att sälja sin egentillverkade parmigiano. 86 år senare är det hans barnbarn som står bakom disken i vad som numera är klassat som ”historisk handelsplats”.

Utbudet av ostar är lika utsökt som omfattande, men här finns också mängder av andra italienska delikatesser.

– Ända sedan 1950-talet har vi jobbat nära matproducenter vi gillar. På så vis har vi skapat en trogen kundkrets och kunnat överleva i en tid när många andra här i kvarteren tvingats stänga, säger Filipo Aliani.

Rialtomarknaden, aliani-casadelparmigiano.it

7 / 8
Gårdsbutiken i Notting Hill är en förlängning av krögaren och ägaren Skye Gyngells prisade restaurang Spring. Foto: Spring to Go

Spring to Go

”Jag vill skapa en matbutik där design, skönhet och hållbarhet möts, och där man som kund blir lika väl mottagen som på en finare krog”. Det förkunnade krögaren Skye Gyngell när hon i fjol öppnade gårdsbutiken Spring to go i Notting Hill – en naturlig förlängning av hennes prisade restaurang Spring. Och nog känns det mer som en design- än delibutik, där marmorbänkarnas stillebentjusigt staplade grödor och bröd ramas in av superfloristen Kitten Graysons blomsterarrangemang (vars hållbart odlade blommor säljs i butiken).

I sortimentet samsas varor från lokala producenter med godsaker som tillagats i Springs kök. Eller som Skye Gyngell sammanfattar det: ”Modern mat som blickar tillbaka mot engelska traditioner – och alltid med hållbarhet som ledord”.

66-68 Ledbury Road, Notting Hill, springrestaurant-shop.co.uk

8 / 8
Fina grönsaker och franskt mathantverk på Le Zingham. Foto: Le Zingham

Le Zingham

Det började som en enkel kvartersbutik med höga ambitioner: att bli en direktlänk mellan invånarna i 11:e arrondissementet och småskaliga odlare och matproducenter. De boende i östra Paris visade sig uppskatta Le Zinghams initiativ och i dag har man två butiker som säljer det finaste av franskt mathantverk: fårostar från Pyrenéerna, hemgjord gazpacho från Ardèche, honung från Indre, ostron från Bretagne, frukt och grönt i säsong samt hantverksöl och naturviner.

I deli-täta Paris är konkurrensen knivskarp och Le Zingham är måhända inte det lyxigaste matpalatset. Men värderingarna som genomsyrar verksamheten – att främja hållbart jordbruk, ta bort onödiga mellanhänder och bidra till trivsel i kvarteren – gör dem till ett av de mest sympatiska.

75 Rue du Chemin Vert, 11:e arr, lezingham.com

Mer från Startsidan