Vem är mannen högst upp på Stockholms skampåle?

”I Stockholms stadsmuseum står Kopparmatte, en bronsskulptur med ett svärd i ena handen och ris andra. Han lär ha en fascinerande historia. Vet man vem han föreställer?”

Dick Harrison
Publicerad
Annons

Den sista frågan är lätt att besvara med ett nej. Det finns gott om gissningar – stockholmarna har älskat att försöka lista ut modellens identitet – men ingen kan ledas i bevisning. Flertalet hypoteser går ut på att Kopparmatte är en avbildning av en fiende till den som lät göra skulpturen. En annan hypotes, som lanserades på 1920-talet, är att skulpturen föreställer Mathias Trost, som var borgmästare när den gjordes, men inte heller detta kan säkerställas.

Däremot är statyns historia välkänd. Kopparmatte tillverkades i mitten av 1600-talet för att sitta högst upp på Stockholms skampåle, som vid denna tid stod på Stortorget i Gamla stan. Den ansvarige skulptören hette Gerhard Meijer. När skampålen år 1776 flyttades till Packartorget (dagens Norrmalmstorg) flyttade Kopparmatte med. På 1800-talet hamnade skampålen med skulptur på Träsktorget, dagens Eriksbergsplan. Där tog historien en abrupt vändning genom att Kopparmatte blåste ned under en stormig söndagsnatt på våren 1833. Han sattes inte upp på nytt utan omhändertogs av Vitterhetsakademien. Senare hamnade han på Stockholms stadsmuseum, där han ännu huserar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons