Varation på Crème Ninon med plockad lutfisk och löjrom
Crème Ninon är ett klassiskt recept, en grön ärtsoppa som spetsas med champagne vid serveringen, och var en av Tore Wretmans favoriter. Här görs den ut som en matigare puré. Ett både vackert och sunt alternativ till den tunga bechamelsåsen som brukar ackompanjera lutfisken. Suveränt lättlagad dessutom!
Det här behöver du till 4 portioner
2 pkt urvattnad lutfisk (ca 2 kilo)
2 pkt djupfrysta ärter (500 g)
1,5 dl vispgrädde
1 dl vitt vin
50 g smör
salt, vitpeppar, tabasco
1–2 tsk sherryvinäger
löjrom efter behag
Så här gör du:
1. Koka lutfisken enligt anvisningar på paketet. Under tiden kokar du upp saltat vatten och lägger i de djupfrysta ärterna. Så fort vattnet kokat upp igen häller du av det och spolar ärterna med kallt vatten så att de inte tappar färgen. Kör till en slät puré i mixer.
2. Koka upp vispgrädde och vinet med en klick smör. Smaksätt med salt, vitpeppar och ett par droppar tabasco.
3. När fisken är klar värmer du purén i mikron, blandar med gräddfonden (det görs bäst stegvis med en stavmixer tills du får den konsistens som du själv föredrar). Smaka av sältan och bryt försiktigt sötman i ärterna med ett par droppar god vinäger, utan att purén tar smak av det.
4. Lägg upp ärtkrämen på varma tallrikar, plocka ut fina fasta bitar av lutfisk och toppa med en generös sked löjrom. Mal vitpeppar över och servera.