”Bitterfittan 2” dejtar, blir olyckligt kär och… gäsp!

Maria Sveland debuterade 2007 med romanen ”Bitterfittan”. Hennes genomgående litterära tema är klass, kön och sexualitet.
Maria Sveland debuterade 2007 med romanen ”Bitterfittan”. Hennes genomgående litterära tema är klass, kön och sexualitet. Foto: Leopard förlag

Visst finns det passager och personporträtt som berör i ”Bitterfittan 2”. Men rörd kan man bli av vad som helst, skriver Therese Eriksson som trots att hon justerar sina läsglasögon snubblar över de stora bristerna i Maria Svelands romanbygge.

Publicerad
Annons

Det tar inte många sidor in i Maria Svelands ”Bitterfittan 2” förrän jag inser att jag måste byta läsglasögon. Mina vanliga fungerar inte, de är slipade till att söka efter något som inte finns här.

Efter debuten med rätt så uppfriskande ”Bitterfittan” (2007), följde Sveland upp med andraromanen ”Att springa” tre år senare. Det var en frenetisk, rasande, livlig uppväxtskildring och det var den som försåg mig med brillorna jag nu måste kassera; ”glasögon med vissa förväntningar”. Dessa förväntningar har nämligen kommit på skam med de efterföljande romanerna, ”Systrar & bröder” (2013) och ”Befrielsen” (2015), i vilka Sveland levererat visserligen angelägna, men platta, politiska analyser insvepta i en habil men förutsägbar prosadräkt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons