Expert: ”IS kan drivas bort från Raqqa innan 2018”

Efter att Islamiska staten (IS) förlorat kontrollen över Mosul har världens ögon vänts mot Raqqa i Syrien, där militäralliansen SDF:s styrkor börjat röra sig mot stadens centrum.

Mosul och Raqqas fall innebär att det fysiska kalifatet är över, men det betyder inte att IS är borta eller att konflikten i Syrien över, enligt mellanösternexperten Jean-Marc Rickli.

Johannes Ledel
Publicerad
Annons

Raqqa var en av de första städer som den sunniextremistiska jihadistgruppen IS tog kontroll över när de 2014 svepte över stora delar av Syrien och Irak. Sedan dess har Raqqa varit terrororganisationens de facto ”huvudstad”.

Strax efter att den irakiska armén i höstas meddelade att en större offensiv satts igång för att återta Iraks nästa största stad, Mosul, från jihadistgruppen, klargjordes det också att en större offensiv för att ta tillbaka Raqqa skulle inledas. Militäralliansen SDF (Syrian Democratic Forces), en sammanslutning av kurdiska och arabiska miliser, har med stöd av USA lyckats ta kontroll över merparten av områdena runt Raqqa och i juni nådde de stadens utkanter och gatustrider om staden har inletts.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons