ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Ber sina följare om gåvor för tusentals kronor

Foto: Instagram, Tiktok, Snapchat

SvD:s fortsatta granskning visar att Pontus Rasmusson återigen riktat köpuppmaningar till barn, och skapat innehåll om relationer.

Alice Aveshagen, Henning Eklund
Publicerad
Annons

I september publicerade SvD en granskning av youtubern Pontus Rasmusson. Han hade då hundratusentals följare bland Sveriges barn och unga.

Efter publiceringen beslutade Youtube att stänga ner Pontus Rasmussons kanal, med hänvisning till att han brutit mot bolagets barnsäkerhetspolicy genom att sexualisera minderåriga.

Efter det startade han en kanal på Patreon. Rasmusson har återkommande gjort reklam för sin nya kanal i sina sociala medier.

”Jag är nu tillbaka med mina videor på en plattform som är snäll och som behandlar sina kreatörer rättvist. Jag finns nu på Patreon där du kan bli min prenumerant. Där kan du se alla mina videor för en liten summa pengar varje månad”, säger han i ett inlägg på Instagram i slutet av oktober.

Pontus Rasmusson har under hösten även delat med sig av tips på hur hans följare kan göra för att få en prenumeration. Tipsen går bland annat ut på att följarna ska plocka disk, dammsuga eller göra läxorna i utbyte mot en prenumeration, eller att de ska önska sig en prenumeration i julklapp.

Annons
Annons

Enligt marknadsföringslagen är det inte tillåtet att rikta köpuppmaningar till barn. Det är också olagligt att ”direkt uppmana” barn att övertala sina föräldrar eller andra vuxna att köpa produkter eller tjänster.

Pontus Rasmusson själv anser inte att han brutit mot lagen.

– På vilket sätt är inlägget i fråga riktat enbart till barn? Såvitt jag vet finns det många som är över 18 år som får julklappar av sina föräldrar, som bor hemma och kan hjälpa till och som pluggar. Jag ger aldrig direkta köpuppmaningar till personer under 18 år, skriver Rasmusson till SvD.

Skärmdump från Pontus Rasmussons Instagram-story. Foto: Instagram

Konsumentverket har inte inlett något tillsynsärende och vill inte kommentera fallet. Men Cecilia Norlander, jurist på myndigheten, fastslår i ett mejl till SvD att direkta köpuppmaningar till barn är olagliga.

”Det gäller i alla medier och inom hela EU, och kan anmälas till Konsumentverket”, skriver hon.

Reklamombudsmannen Elisabeth Trotzig vill inte heller uttala sig om de specifika inläggen. Men hon säger att det generellt bland influencers inte alltid finns en förståelse för att de är att betrakta som näringsidkare när de gör reklam för sitt eget varumärke.

– De måste följa alla regler som gäller. Men när vi haft kontakt med de här, ofta unga personerna, har vi mötts av en viss okunskap, säger hon.

Annons
Annons
Skärmdump från ett klipp av Pontus Rasmusson på Tiktok. Foto: Tiktok

Pontus Rasmusson idag 318 000 följare på Tiktok. Appen har en åldersgräns på 13 år. Men i själva verket är det vanligt att barn ändå använder Tiktok.

I den färska rapporten Svenskarna och internet framkommer att tre av tio barn, som är födda 2010 eller senare, använder appen dagligen. De äldsta 10-talisterna fyller tolv år i år.

Även på Tiktok har Rasmusson under hösten uppmanat sina följare till köp. Förutom att uppmana sina följare att teckna sig på den nya kanalen på Patreon har han också talat om virtuella gåvor – så kallade dekaler.

SvD har tidigare rapporterat om ovetande föräldrar som fått telefonräkningar på tusentals kronor efter att barnen skickat just Tiktok-gåvor.

I en av livesändningarna som SvD granskat säger Pontus Rasmusson följande:

”Det är en dröm jag har, att få ett Tiktok-universe eller ett lion. Om jag skulle få någon av dem, då skulle jag typ dö. Det är mina drömgåvor. Det är självklart helt frivilligt att skicka. Men jag tar fram min mobil nu och gör mig redo ifall någon skickar det”.

Dekalerna ”Universe” och ”Lion” kostar 5 500 respektive 2 000 kronor.

Pontus Rasmusson anser inte att han uppmanat något barn att skicka gåvorna.

– Dessa gåvor är de största och det har således alltid varit en dröm att få de gåvorna någon gång i mitt liv. Jag har aldrig bett någon att skicka dessa utan jag har sagt att det hade varit coolt, en dröm och att jag skulle vara uppmärksam på om det händer.

Annons
Annons

Varför är det din dröm att få de dyraste gåvorna?

– En dröm för att sannolikheten alltid är mindre att få de största gåvorna.

När du säger att det är din största dröm att få dessa gåvor, tror du det finns en risk att dina unga tittare kan uppfatta det som en uppmaning att skicka dem?

– Absolut inte. Att jag säger att det är en dröm för mig att skaffa en hund innebär inte att jag uppmanar mina följare att gå och köpa en hund till mig. Jag berättar om mina drömmar och jag älskar att få berätta om mina drömmar, skriver Rasmusson till SvD.

SvD har under lång tid sökt Tiktok för en intervju. Nu skriver bolaget i ett mejl att köpfunktionen är helt avstängd för konton mellan 13 och 17 år, och att det dyker upp en verifieringsruta i appen i samband med köpet som är kopplad till gällande app-butik.

"Vi har en rad guider och funktioner, bl.a. föräldrakontroll, skärmtidsinställningar, och nyckelordsfilter, som gör det möjligt för föräldrar att ställa in inställningarna i sin tonårings konto – något vi uppmuntrar alla föräldrar till att utforska tillsammans med sin tonåring", skriver Parisa Khosravi på Tiktok.

Skärmdump från Pontus Rasmussons Snapchat. Foto: Snpachat

Pontus Rasmussons Youtubekonto stängdes alltså ner på grund av att han bedömdes ha sexualiserat minderåriga.

Under hösten har Rasmussons inlägg på sociala medier handlat betydligt mindre om yngre tjejer, relationer och sex än tidigare. Men det finns undantag.

Annons
Annons

På Snapchat har han under de senaste veckorna lagt ut flera bilder med texter som ”Singels Day idag. Någon annan som är singel?” och svarat nej på frågan om han har en flickvän.

I en livesändning på Tiktok berättar Pontus Rasmusson för sina tittare att han har träffat en tjej. ”Men alltså helt ärligt, jag tror faktiskt inte hon gillar mig. Så det är lite jobbigt liksom. Jag kanske hittar någon av er istället”, säger han.

På en annan bild som Pontus har lagt upp på Snapchat önskar en av hans följare honom grattis på fars dag. Pontus förklarar i ett senare inlägg att ett av hans smeknamn är ”pappa”.

Till SvD skriver Pontus Rasmusson att han ”är en väldigt flörtig person till sättet”

Hur resonerar du kring de här inläggen på snap och Tiktok-live? Varför säger du att pappa är ett av dina smeknamn?

– När jag säger att jag kan bli tillsammans med ett fan är det mina äldre fans jag vänder mig till.  ”Pappa” var ett skämt som en följare skickade in som jag tyckte var lite roligt. Man måste ha i beaktning att det jag säger och visar på sociala medier är med en stor touch av humor och skämt, skriver Pontus Rasmusson.

Finns det något i kritiken just rörande anspelningar på sex som du tar till dig?

– Man kan alltid utvecklas och bli en bättre person. Jag är bara en människa som gör min egen grej, de flesta gillar det men om man av någon anledning inte gör det så är det lugnt.

Skärmdump från Pontus Rasmussons Snapchat. Foto: Snapchat
Efter reklamen visas:
Barnidolen och skandalerna
Blenda

Allt om Blenda

Lyssna vidare på podden och djupdyk i extramaterialet. Här hittar du alla avsnitt och artiklar om Blenda.

Gå till poddsidan
Annons
Annons