ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Brakförlust för Riksbanken

Riksbankschef Stefan Ingves avslutar sina 17 år som centralbankschef med en serie ovanligt stora räntehöjningar och vad som ser ut att bli en brakförlust för Riksbanken. Arkivbild
Riksbankschef Stefan Ingves avslutar sina 17 år som centralbankschef med en serie ovanligt stora räntehöjningar och vad som ser ut att bli en brakförlust för Riksbanken. Arkivbild Foto: Tim Aro/TT

Det lutar åt ett abrupt slut på den årliga utdelning som staten brukar få av Riksbanken. Stefan Ingves och hans stab ser snarare ut att gå tiotals miljarder back i år efter en flodvåg av förluster i Riksbankens portfölj av värdepapper.

Joakim Goksör/TT
Publicerad

Riksbanken har länge varit en stabil vinstmaskin för staten. De årliga utdelningarna har pendlat mellan 2,3 miljarder och 6,8 miljarder per år de gångna tio åren – sammanlagt snudd på 42 miljarder kronor under perioden 2012–2021.

Men förutsättningarna har ändrats radikalt av det oväntat snabba räntelyftet i inflationens spår. Räntelyftet slår nämligen hårt mot värdet på alla de värdepapper Riksbanken har stödköpt sedan 2015. Det lyfter även Riksbankens räntekostnader för affärsbankernas insättningar, som ökat på grund av stödköpen.

Laddar…