Ekologisk kyckling ökar fall av svår magsjuka
Allt fler svenskar drabbas av magsjukebakterien campylobacter. 2015 rapporterades över 9 000 fall – men mörkertalet är sannolikt mycket stort. Den vanligaste smittkällan är kyckling, och ekologisk kyckling är den som oftast innehåller bakterien.
– Jag tvivlar på att människor är medvetna om det, säger Ingrid Hansson, bakteriolog på SVA.
Under de senaste tio åren har fallen av campylobacter ökat från ungefär 6 000 rapporterade fall 2006 till över 9 000 rapporterade fall 2015. Det är sammanlagda fall av svenskar som smittats både i Sverige och utomlands. Förra året rapporterades 4 000 inhemska fall.
Men mörkertalet är stort då många som insjuknar inte söker vård, eller blir provtagna för fel sjukdomar. Enligt en undersökning från Agrifood 2015 rapporteras i genomsnitt 7 880 fall varje år till Folkhälsomyndigheten medan det verkliga antalet smittade svenskar beräknas vara över 70 000 personer varje år.