ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Ekologisk kyckling ökar fall av svår magsjuka

Foto: Erland Vinberg/TT

Allt fler svenskar drabbas av magsjukebakterien campylobacter. 2015 rapporterades över 9 000 fall – men mörkertalet är sannolikt mycket stort. Den vanligaste smittkällan är kyckling, och ekologisk kyckling är den som oftast innehåller bakterien.

– Jag tvivlar på att människor är medvetna om det, säger Ingrid Hansson, bakteriolog på SVA.

Gabriella Elbied Pettersson
Publicerad

Under de senaste tio åren har fallen av campylobacter ökat från ungefär 6 000 rapporterade fall 2006 till över 9 000 rapporterade fall 2015. Det är sammanlagda fall av svenskar som smittats både i Sverige och utomlands. Förra året rapporterades 4 000 inhemska fall.

Men mörkertalet är stort då många som insjuknar inte söker vård, eller blir provtagna för fel sjukdomar. Enligt en undersökning från Agrifood 2015 rapporteras i genomsnitt 7 880 fall varje år till Folkhälsomyndigheten medan det verkliga antalet smittade svenskar beräknas vara över 70 000 personer varje år.

Laddar…