ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Lyxkrogarna chockhöjer priset

Kocken och krögaren Björn Frantzén.
Kocken och krögaren Björn Frantzén. Foto: Erik Olsson, Lars Pehrson

Michelinstjärnor och stegrande inflation. De två senaste åren har det blivit rejält mycket dyrare med fine dining i toppklass.

Oskar Hammarkrantz
Publicerad
1 / 5
Foto: Tomas Oneborg

Etoile

2018 öppnade kockarna Jonas Lagerström och Danny Falkeman sin lilla men synnerligen ambitiösa restaurang på Norra Stationsgatan. 2020 belönades satsningen med en Michelinstjärna, och då kostade avsmakningsmenyn utan dryck 1 500 kronor. Två år senare har priset stuckit iväg med 60 procent till 2 400 kronor.

Pris avsmakningsmeny 2020: 1 500 kr.

Pris avsmakningsmeny 2022: 2 400 kr.

Prisökning: 60 procent.

2 / 5

Gastrologik

Foto: Erik Olsson

Redan 2100 öppnade Gastrologik på Artellerigatan, och sedan dess har den rankats i det absoluta toppskiktet. 2013 kom den första Michelinstjärnan och 2019 den andra. Men nu är sagan snart slut, för till årsskiftet bommar restaurangen igen när Jacob Holmström och Anton Bjuhr går skilda vägar.

Pris avsmakningsmeny 2020: 2 100 kr.

Pris avsmakningsmeny 2022: 3 000 kr.

Prisökning: 42 procent.

3 / 5

Adam/Albin

Foto: Chris Anderson/TT

Adam Dahlberg och Albin Wessman drog i gång sin restaurang på allvar 2016 och sedan dess har krögarna expanderat med bland annat populära Misshumasshu. I år fick duon sin första Michelinstjärna, och samtidigt har man passat på att justera priset för avsmakningsmenyn med 40 procent de två senaste åren.

Pris avsmakningsmeny 2020: 1 495 kr.

Pris avsmakningsmeny 2022: 2 100 kr.

Prisökning: 40 procent.

4 / 5

Frantzén

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

När Björn Frantzén i augusti 2017 öppnade sin nya restaurang på Klara Norra Kyrkogata tog man i rejält vad det gäller både ambitioner och prisnivå. Då låg en avsmakningsmeny på 3 000 kronor, exklusive dryckespaket. 2020 hade priset stigit till 3 500 kronor, och nu, hösten ligger priset på 4 200 kronor för Sveriges enda trestjärniga restaurang.

Pris avsmakningsmeny 2020: 3 500 kr.

Pris avsmakningsmeny 2022: 4 200 kr.

Prisökning: 20 procent.

5 / 5

Aira

Foto: Gustaf MŒnsson/SvD/TT

Tommy Myllymäkis jättesatsning på Djurgården öppnade 2020 och belönades året efter med en Michelinstjärna. Trots den utmärkelsen har prishöjningen i jämförelse med konkurrenterna varit relativt modest, dock från en redan ganska hög prisnivå.

Pris avsmakningsmeny 2020: 2 500 kr.

Pris avsmakningsmeny 2022: 2 950 kr.

Prisökning: 18 procent.

Du vet väl att SvD:s alla vintips finns samlade i vår Vinbas? Här fyller SvD:s vinexperter dessutom på med nya vintips varje vecka.

Mer från Startsidan