Sex välsmakande museibesök

Foto: Salonplafond / Fotografiska Tallinn

Museernas mat blir allt mer ambitiös. Vi guidar till sex europeiska favoritkrogar som delar adress med konst- och kulturinstitutioner.

Linda Iliste
Publicerad
Annons

1 / 6

Salonplafond im MAK

Konstmuseet MAK:s restaurang Salonplafond i Wien vill få fler att upptäcka modern österrikisk cuisine. Foto: Herbert Lehmann

Vid sidan av att vara lämpligt skidåkarbränsle får det österrikiska köket sällan särskilt mycket uppmärksamhet. På Museum für Angewandte Kunst (MAK) i Wien vill man ändra på det. Menyn är kort, men full av traditionella recept och måltidsinslag som fått kulinariska ansiktslyft. Getostkräm med rotfrukter, valnötspesto och inlagd gurka. Soppa på äpple, endiv och blåmögelost. Kärnmjölksmarinerad kyckling med krispig vitkål. Därtill har lokalerna fräschats upp, och ut på den österrikiska matscenen stiger en trendig krog som lockar både museibesökare och lokalbor. Under vår och sommar är innergården perfekt för en uppfriskande drink.

Museum für Angewandte Kunst, Wien, salonplafond.wien

Annons
Annons

2 / 6

Rollerhof

650-åriga bistron Rollerhof är numera en del av kulturinstitutionen MKB i Basel. Foto: Museum der Kulturen MKB

Konceptet att erbjuda förtäring på museer kan härledas till 1954, då New Yorks MoMa öppnade kafé för sina besökare. Sexton år senare var det premiär för konstmässan Art Basel, där eliten av konstsamlare serverades ostron, kaviar och champagne medan de handlade. Att det hittas bra museiserveringar i den mäktiga konststaden är alltså ingen ögonbrynshöjare. Men bland dem sticker kulturinsitutionen MKB:s servering Rollerhof ut; en långlivad bistro med dryga 650 år på nacken. På senare tid har man förenat de historiska lämningarna med modern arkitektur, och på så vis skapat en unik miljö för att njuta av globalt inspirerade tapas och grillade signaturrätter.

Museum der Kulturen MKB, Basel, mkb.ch

Annons
Annons

3 / 6

Restaurant Smör

Nationalmuseet i Köpenhamn anses ha stans bästa smørrebrød. Foto: Restaurant Smör

När danska dagstidningen Berlingskes ansedda mat- och vinredaktör testade Köpenhamns museikrogar fick Restaurant Smör på Nationalmuseum högsta betyg. De fem stjärnorna motiverades med att man dukar fram ”stadens kanske bästa smørrebrød”. Vi har inte provat tillräckligt många danska smørrebrødsserveringar för att våga påstå detsamma, men de är tveklöst otroligt goda. Liksom påhittiga. Eller vad sägs om kombinationen grillat fläsk, picklad kål, senapsemulsion och hasselnötter? Till varje rågbit följer även dryckestips på en öl eller snaps, vilket uppskattas. Synnerligen passande nationalföda i anslutning till de kulturhistoriska utställningarna.

Nationalmuseet, Köpenhamn, restaurant-smor.dk

Annons
Annons

4 / 6

Fotografiska Restaurant

Hållbart och säsongsfokuserat på Fotografiska i Tallinn. Foto: Fotografiska Tallinn

Strax efter att Fotografiska slagit upp portarna i Stockholm för 13 år sedan insåg ledningen att en simpel kakservering inte var nog. Paul Svensson ringdes in, och resten är svensk gastrohistoria med hållbarhetsknorr. När fotomuseets internationella filialer sedermera öppnat har krogtänket hängt med från början och i Tallinn stavas det blad-till-rot, nos-till-svans. Säsongsfokuset innebär en liten, föränderlig och vass meny med några få råvaror i centrum. Just nu exempelvis blomkål, ostronmussling, sik och gös, samt sötsaker bakade med whisky, brunost och humle. Allt som inhandlas används i matlagningen, och matrester åker direkt i komposten.

Fotografiska Tallinn, Tallinn, fotografiska.com

Annons
Annons

5 / 6

Monsieur Bleu

Art déco-skimrande Monsieur Bleu lockar med en elegant fransk meny. Foto: Monsieur Bleu

”Mitt i konstens hjärta”. Så beskrivs Monsieur Bleu, den vackra restaurang som hittas i västra vingen av Palais de Tokyo. Och visst är det ett oslagbart läge, här i Frankrikes största utställningslokaler för samtidskonst. Monsieur Bleu är emellertid en finkrog helt i egen rätt, med art déco-skimrande interiörer i guld, grått och grönt. Den sofistikerade franska matsedeln är pepprad med klassiker. Vi föredrar att titta förbi en söndag då fransmännen, inte helt olikt britterna, samlas på dagtid för att fira veckan med ett skrovmål. Bland de kreativa och utsökta brunchrätterna finns förstås bakverk och äggrätter, men också tryffelpizza och tonfisktartar.

Palais de Tokyo, Paris, monsieurbleu-restaurant.com

Annons
Annons

6 / 6

Townsend

Townsend serverar brittiska rätter lagade med brittiska råvaror och parade med brittiskt vin. Foto: Townsend

Liten, luftig och full av naturligt ljus. Restaurang Townsend på Whitechapel Gallery är uppkallad efter brittiske stjärnarkitekten Charles Harrison Townsend. Det är han som står bakom museibyggnaden som vid öppnandet år 1901 var en av de första allmänna konsthallarna i London. Den är en lokal historia invånarna är stolta över, och lokal stolthet märks även i den jugenddoftande matsalen där emfas ligger på brittiska rätter, lagade med brittiska råvaror och parade med brittiska viner. Mellan klockan 11 och 14, tisdag till lördag, går det att boka en så kallad ”exhibition lunch”: en god tvårätters plus inträde till de aktuella utställningarna.

Whitechapel Gallery, London, townsendrestaurant.co.uk

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons