Sex bra viner till sommarens buffér
Sommar betyder knytkalas och buffé. SvD:s Mikael Mölstad har vaskat fram sex favoriter till buffébordet som alla passar bra till sommarens mat.
1 / 7
2 / 7
Antiche Terre Venete Solo Passione 2014
79 kr, Venetien, Italien, nr 71388, rött kryddigt & mustigt
Rejält fruktigt med mörka bär, kryddsyrlig smak och fyllig avslutning. Ett generöst vin som funkar fint till både grillkött, charkuterier och tillagade grönsaksrätter.
3 / 7
Marqués de Cáceres Rosado 2015
79 kr, Rioja, Spanien, nr 2755, rosé fruktigt & smakrikt
Trevlig matvänlig rosé från Rioja. Rikt hallon- och jordgubbsfruktig med både örtkryddig och lite syrlig smak. Ett allroundvin till en buffé med blandade smaker och rätter.
4 / 7
Privat Brut Nature Reserva 2014
99 kr, Katalonien, Spanien, nr 7904, vitt mousserande
Välgjord ekologisk cava med doft av frisk citrus, toner av grapefruktskal och nybakat bröd. Smakar bra både som aperitif och till lätta rätter med skaldjur och fisk.
5 / 7
50° Parallel Riesling Trocken
89 kr, Rheingau, Tyskland, nr 5824, vitt friskt & fruktigt
Prisvärd riesling i lätt stil odlad exakt på den femtionde breddgraden. God bittersyrlig frukt med toner av citrus, gröna äpplen och honung. Bra kompanjon till lätta sommarätter.
6 / 7
Château Bonnet 2015
94 kr, Bordeaux, Frankrike, nr 4151, vitt friskt & fruktigt
Klassisk vintyp i Bordeaux på bland annat sauvignon blanc. Rik doft av grapefrukt, krusbär och färskt gräs med örtkryddig smak. Passar fint till både chèvre och brieost.
7 / 7
The Hermit Crab 2014
99 kr, South Australia, Australien, nr 6340, vitt fylligt & smakrikt
Perfekt vitt buffévin – aromatiskt och fruktigt med feta, syrliga toner av grönt äpple, citrus och pomerans. Gjort på de berömda Rhônedruvorna viognier och marsanne.