ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionNya romaner

Nakanos secondhandbutik

Genuint charmigt om lagom udda karaktärer

Hiromi Kawakami (född 1958) är även verksam som kritiker och essäist. Sedan tidigare finns den prisbelönta japanska författarens roman ”Senseis portfölj” på svenska.
Hiromi Kawakami (född 1958) är även verksam som kritiker och essäist. Sedan tidigare finns den prisbelönta japanska författarens roman ”Senseis portfölj” på svenska. Foto: Tranan förlag

En klumpig kärlekshistoria vecklar långsamt ut sig i Hiromi Kawakamis roman. Den folkkära författarens andra verk på svenska är lättsmält, men alls inte konsistenslös prosa.

Sebastian Lönnlöv
Publicerad

I Tokyos utkant finns en secondhandbutik, som säljer små och inte särskilt värdefulla saker: skålar och korgar, vykort och tavlor. Ägaren Nakano slänger in ett ”liksom” i nästan varje mening och smiter iväg från den lilla butiken – synbarligen för att gå ”till banken”, men egentligen för att träffa sin älskarinna.

När Nakano är ute på äventyr tar två tämligen vilsna själar, betydligt yngre än ägaren, hand om secondhandbutiken: Hitomi som sköter kassan och allt-i-allon Takeo, som för det mesta åker omkring på en skruttig flakmoppe för att hämta upp varor från dödsbon och vindsrensningar.

Laddar…