Putins kritiker får betala för Trumps klumpiga revolt

Stormningen av Kapitolium i Washington DC, USA, i onsdags.
Stormningen av Kapitolium i Washington DC, USA, i onsdags. Foto: Probal Rashid/Zuma Press

De omogna revoltörer som stormade Kapitolium får kanske fängelse, men det högsta priset betalar dissidenter i Moskva, Peking och Teheran. USA:s roll som demokratiskt föredöme har nu kraftigt försvagats, skriver den amerikanska författaren Anne Applebaum.

Publicerad
Anne Applebaum.

Anne Applebaum.

Foto: Wojciech Strozyk/ Alamy
Michael Nigro /Sipa USA
Foto: Michael Nigro /Sipa USA
Annons

Vi amerikaner har förespråkat demokrati i våra filmer och böcker. Vi talar om demokrati i våra tal och föreläsningar. Vi till och med sjunger om demokrati, i den patriotiska sången ”America the beautiful”. Vi har inrättat statliga ämbetsverk vars uppgift är att tänka ut hur vi kan hjälpa andra länder att inrätta och bevara demokrati. Vi finansierar institutioner som sysslar med samma sak.

Och ändå är det viktigaste vapen som USA någonsin har använt – i försvaret av demokratin, i försvaret av politisk frihet, i försvaret av universella rättigheter, i försvaret av rättsstaten – den kraft som finns i att vara ett föredöme. Till syvende och sist var det inte våra ord, våra sånger, vår diplomati eller ens våra pengar eller militära makt som var avgörande. Snarare var det vad vi har åstadkommit: de två och ett halvt århundradena av fredliga maktskiften, den långsamma men stadiga utbredningen av medborgarrätt, och den långa, till synes solida traditionen av civiliserad debatt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons