RecensionNya filmer

Khorshid”Imponerande”: kraftfullt om överlevare

Roohollah Zamani prisades i Venedig för huvudrollen i ”Khorshid”
Roohollah Zamani prisades i Venedig för huvudrollen i ”Khorshid” Foto: Smorgasbord Picture House

Framgångssagan som är iransk film fortsätter med ”Khorshid”. En imponerande dramathriller med drag av såväl hollywoodsk fängelseflykt som klaustrofobisk genrestämning.

Publicerad
Roohollah Zamani blåser liv i ”Khorshid”.

Roohollah Zamani blåser liv i ”Khorshid”.

Foto: Smorgasbord Picture House
Annons

Det är en gastkramande inledning ”Khorshid” bjuder på: fyra unga killar på parkeringen till ett exklusivt affärscenter utrustade med hävkraft för att stjäla däck på glänsande Mercedesbilar. Uppdragsgivare är den lokala maffiabossen, och ledare för de unga är 12-årige Ali, som driver sina kompisar med järnhand så att de hjälpligt ska kunna försörja sina arma familjer. De är alla överlevare, tekniskt försigkomna och streetsmarta, inte minst Ali som – ska vi få se senare – vet hur man ställer till med en scen för att ta sig framåt.

”Khorshid”, årets iranska Oscarsbidrag av regissören Majid Majidi, är en film med flera element och kvaliteter. Med små medel åstadkommer den en stark social skildring – filmen inleds med en tillägnan till världens 152 miljoner barnarbetare, men den blir ändå aldrig sentimental. Det är en thriller som andas hollywoodsk fängelseflykt och klaustrofobisk genrestämning, och som är både imponerande och lite enahanda. Det hela är elegant gjort med ett konturskarpt foto från ett annars avsides Iran, där vissa grupper (här afghaner) riskerar att deklasseras särskilt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons