Karin Thunberg:Nu får ni 70 minus visa att ni har vett i skallen

Karin Thunberg
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Folkhälsomyndigheten verkar höra bön och stön. Trots ökad smittspridning slopas de särskilda restriktionerna för äldre. Nu har alla samma ansvar och de yngre måste skärpa sig, även om vardagen blir gråare och tristare.

Karin Thunberg
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Så kom den stunden när vi över 70 år blev vanliga människor igen. Efter 219 dagar hopfösta i gruppen ”våra äldre” som andra måste tänka åt. Värna om. Äntligen stod socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens Johan Carlson i predikstolen – förlåt, på en presskonferens – och meddelade att från och med nu gäller samma regler för alla. De särskilda restriktionerna för äldre slopas.

Redan i maj annonserades en lättnad. Den blev inte av. Läget var fortsatt allvarligt. Nu har man alltså tagit beslutet, mitt i en tid när smittan bevisligen ökar. Man blir som förbryllad. Förklaringen är väl så enkel som att Folkhälsomyndigheten hör både bön och stön. Och tänker på just - folkhälsan. Det blev för tufft för 70-plussare, detta avskyvärda ord, att ta det tyngsta coronaansvaret. Det blev för ensamt och isolerat. Särskilt nu när kylan tränger på, dagarna mörknar minut för minut.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons