ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionNya romaner

Ljudet av fötter – Första Monikabok

Kuslig förmåga – levande från den första meningen

Sara Lövestam, född 1980, är författare, krönikör i Svenska Dagbladet och hörs även som domare i ”Lantzkampen i P1”.
Sara Lövestam, född 1980, är författare, krönikör i Svenska Dagbladet och hörs även som domare i ”Lantzkampen i P1”. Foto: Stefan Tell

Sara Lövestams nya roman handlar om att bli eller inte bli förälder, och om hur livets nyckfullhet binder samman generationerna. ”Sällan har jag läst en bok som i så lätt ton lyckas berätta om svåra upplevelser”, skriver Lotta Olsson.

Lotta Olsson
Publicerad

Det handlar om barn: om Monika som är fyrtio år och som har tillbringat de senaste elva åren med att försöka bli gravid. Först med en sambo (det tog slut), med en rad tillfälliga förbindelser (varierande gener), med spermier från en dansk klinik, med en relativt ointresserad äldre rörmokare (jaja), och till sist med svenska landstingets hjälp, när det har blivit tillåtet i lag för ensamstående att försöka.

Om det bara handlade om Monika skulle det ha kunnat bli en ensidig problemberättelse, men detta är Sara Lövestam som berättar. Hon låter ”Ljudet av fötter” växa till en långt större historia, med barn och föräldraskap som ett nav. Monika är doktor i religiösa och mytologiska skrifter och påpekar redan i början av ”Ljudet av fötter” att Gamla testamentet i stort sett består av långa uppräkningar av släktlinjer, evighetslånga listor över hur människorna i rask takt skaffar en förfärlig massa barn och myllrar iväg för att befolka jorden.

Laddar…