”Bilden som målas upp i Exit är främmande”

Simon J. Berger spelar Adam Veile i den norska tv-serien ”Exit”. Enligt manusförfattaren till till serien, Öystein Karlsen, är den till ”70 procent sann”.
Simon J. Berger spelar Adam Veile i den norska tv-serien ”Exit”. Enligt manusförfattaren till till serien, Öystein Karlsen, är den till ”70 procent sann”. Foto: SVT

KULTURDEBATT Finansbranschen skildras ofta i film och på tv, men sällan av dem som faktiskt har erfarenhet från den. Den före dette aktieanalytikern Stefan Ortmark är kritisk till norska skandalserien ”Exit”.

Publicerad
Annons

Den norska tv-serien ”Exit”, som handlar om fyra män i den norska finansvärlden, har blivit en stor tittarsuccé och lett till en debatt om den penningstinna, omoraliska och omänskliga finansbranschen. Den kommenterades senast i SvD av Ann Heberlein. Men hur verklighetstrogen är serien, egentligen?

Det är många som känner sig kallade att skildra finansmarknaden i film och tv. Det görs sällan eller aldrig av dem som arbetat i branschen och oftast av personer som jag gissar redan har bestämt sig för hur industrin fungerar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons