Pension får svensken att gäspa – trots skandalerna

Trots den senaste tidens skandaler kring fondbolaget Allra och ifrågasättandet av premiepensionssystemet så fortsätter svenskarnas engagemang i den egna pensionen att vara lågt. Det till och med minskar, visar en färsk undersökning från Collectum.

Publicerad
Pensionsmyndigheten
Foto: Pensionsmyndigheten
Annons

Hela premiepensionssystemet är i gungning sedan SvD:s avslöjanden kring fondbolaget Allra. Sedan tidigare har skandaler kring Falcon Funds och Fondeum/GFG uppmärksammats i medierna. Pensionsspararnas pengar tycks vara i fara och statsminister Stefan Löfven har sagt att något drastiskt måste ske med premiepensionen.

Men svenskarna tycks fortsätta se på sin pension med en gäspning. I veckorna har svenskarna nåtts av årsbesked kring både sin allmänna pension – det orange kuvertet från Pensionsmyndigheten – och besked kring sin tjänstepension, exempelvis det röda kuvertet från Collectum. Men beskeden väcker ingen större entusiasm. Enligt en färsk Sifo-undersökning, gjort på uppdrag av just Collectum, känner sig bara 40 procent mycket eller ganska engagerade när de får årsbesked kring sin framtida pension. Det är en minskning med 2 procentenheter, jämfört med för två år sedan. 51 procent känner sig oengagerade i sin pension.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons