Den kungliga kleptokratin. Makt, manipulation, berikningFamiljen Bernadotte målas upp som en girig skum klan

Gruppfotografering av kungliga familjen på Sollidens slott
Gruppfotografering av kungliga familjen på Sollidens slott Foto: Jonas Ekströmer/TT

Den svenska arvmonarkin berikar sig på folkets bekostnad genom manipulation i det tysta. Det är huvudpoängen i Thomas Lyreviks bok ”Den kungliga kleptokratin”. Trots intressanta poänger luktar det för mycket politisk partsinlaga för att man ska kunna ta boken på fullt allvar, skriver Dick Harrison.

Publicerad
Thomas Lyrevik har intressanta poänger men boken går inte att ta på fullt allvar, menar Dick Harrison.

Thomas Lyrevik har intressanta poänger men boken går inte att ta på fullt allvar, menar Dick Harrison.

Foto: Anna Lyrevik
Annons

Den bok jag håller i min hand är svart och tung, och titeln är som gjord för att attrahera alla läsare med ett minimum av samhällsintresse: ”Den kungliga kleptokratin”. Lägg därtill att författaren, Thomas Lyrevik, har mångårig erfarenhet som bland annat statssekreterare och departementsråd. Mot den bakgrunden borde innehållet vara hur intressant som helst – och det är det.

Huvudpoängen i Thomas Lyreviks bok är att den svenska arvmonarkin, med anor från Gustav Vasas tid, är ett kleptokratiskt system – med kleptokrati avses en situation i vilken statsledningen berikar sig på folkets bekostnad – som grundar sig på manipulation i det tysta. Vi inser inte hur mycket de svenska kungarna och deras familjer, i synnerhet den nuvarande, skor sig på våra skattemedel och låter sig mutas av storkapitalet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons