”Ministern är otydlig om barnäktenskapen”

Sara Mohammad, Aleksander Gabelic, Sven-Erik Alhem och Anna Bergendahl med flera tar upp barnäktenskapen, och menar att ansvarig minister är alltför vag i frågan.
Sara Mohammad, Aleksander Gabelic, Sven-Erik Alhem och Anna Bergendahl med flera tar upp barnäktenskapen, och menar att ansvarig minister är alltför vag i frågan. Foto: Foto: Anders Henrikson, pressbild/FN-förbundet, Stig-Åke Jönsson/TT, Fredrik Sanberg/TT

Om barnministern menar allvar med sin ambition att bekämpa barnäktenskap där de tillämpas kan hon ­börja i Örebro, Eskilstuna och Göteborg. Sverige måste agera tydligt i denna fråga, skriver flera debattörer gemensamt.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Vi som undertecknar den här artikeln är medlemmar i ett nätverk lett av Svenska FN-förbundet som har arbetat mot barnäktenskap och tvångsäktenskap sedan regeringen lät utreda frågan 2010-2012. Vårt budskap har hela tiden varit glasklart: unga som bor i Sverige ska ha samma rätt till skydd mot påtvingade äktenskap oavsett bakgrund. Något annat vore oacceptabelt med tanke på Sveriges åtaganden i bland annat FN:s barnkonvention. FN har också skärpt uppmaningarna till medlemsländerna att stoppa barnäktenskap, senast i de globala målen som antogs i generalförsamlingen i höstas.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons