Anders Q Björkman:Kulturen måste inte vara god – SR visade hur fel det kan gå då

Anders Q Björkman
Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) har anklagats för att styra kulturens innehåll. Själv menar hon att så inte är fallet, men SvD:s Ola Wong samt ett antal bokförläggare är kritiska till vissa formuleringar som de menar påverkar bokutgivningen.
Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) har anklagats för att styra kulturens innehåll. Själv menar hon att så inte är fallet, men SvD:s Ola Wong samt ett antal bokförläggare är kritiska till vissa formuleringar som de menar påverkar bokutgivningen. Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Kulturen behöver ekonomiskt stöd för att överleva i en marknadsekonomi. Men framför allt behöver den frihet. Därför är debatten om politisk styrning av litteraturen viktig.

Publicerad
Annons

Försöker politiker styra vad vi får läsa? Nja, vi lever ju inte i en diktatur med tankepolis och bokbål. Men det finns subtilare sätt än så att påverka litteraturen. Ola Wong har i SvD satt igång en livlig debatt, där han varnar för politisk styrning av bokutgivningen. Han har bland annat pekat på att kulturdepartementet i sitt regleringsbrev till Kulturrådet skriver att myndigheten ska ”främja lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck, integrera ett hbtq-perspektiv i den ordinarie verksamheten."

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons