Konkurrenterna om Postnord: ”Förfärligt”
Postnords konkurrenter inom pakethantering reagerar kraftigt mot att bolaget inte driver in momsen enligt tullbestämmelserna.
– Det är förfärligt, så kan vi som privat bolag aldrig göra, säger bland annat Kristin Hedlund, chefsjurist på DB Schenker.

Ekonomistudion Postnord
På tisdagsmorgonen rasade Klas Elm, vd för elektronikbranschen, i SvD:s Ekonomistudion mot att Postnord kringgår momsregler för varor köpta av kinesiska e-handelssajter. ”Det är märkligt att regeringen, kontrollmyndigheter och tillsynsmyndigheter blundar för den verksamhet de vet pågår.”
Och kritiken är lika hård från Postnords konkurrenter när det gäller att dela ut paket.
– Det är förfärligt att Postnord som statligt företag kan bete sig på det här sättet. Det har vi som privat bolag ingen möjlighet till, säger Kristin Hedlund, chefsjurist på DB Schenker.
Tullverket har bland annat förklarat det hela med att den explosionsartade ökningen av post från Kina gör det praktiskt mycket svårt att hantera momsfrågan.
– Det finns ingen möjlighet för oss att påstå något sådant, säger Kristin Hedlund.
– Tullverket är snabba som hökar på att se till att allting går rätt till, och vi skulle omedelbart få en dom på oss att betala.
Enligt ett pressmeddelande från Tullverket på måndagen så har Postnord inte förstått hur tullagen ska tolkas.
– Det har jag väldigt svårt att tro. Det skulle vara anmärkningsvärt om vårt statliga postbolag inte förstått tullbestämmelserna, säger Kristin Hedlund.
– Det är ju statstjänstemän både på Postnord och Tullverket. Men därmed inte sagt att man får bryta mot lagen.
Även Jonas Lindell, vd för DHL Parcel i Sverige, konstaterar att det är stor skillnad på spelreglerna för Postnord och konkurrenterna.
– När vi får ett paket från ett land utanför EU måste vi säkerställa att tull och moms är betalda innan vi levererar paketet till mottagaren eller ett ombud.
Vad händer annars?
– Då gör vi fel och riskerar att vid sidan av tull och importmoms också få betala tulltillägg. En importör eller ett ombud som inte förtullar gods på rätt sätt kan dessutom riskera att bli av med eventuella tillstånd och förenklingar som Tullverket beviljat.
Kan ni strunta i det?
– Nej, det är helt uteslutet. Vi säkerställer att staten får sin tull och importmoms och vi kräver sedan i vår tur in motsvarande belopp från mottagaren av godset.
Det innebär enligt Jonas Lindell att DHL tar på sig kreditrisken för moms och tull.
– Om vi av något skäl skulle ”låtsas” som det regnar så är paketet redan flaggat som momspliktigt. Vi har då redan meddelat vilka försändelser som omfattas av moms och tull. Det är ett globalt system och vi är skyldiga att meddela Tullverket detta.
Kan ni säga att ni inte har resurser att kräva in moms?
– Nej, så kan vi inte göra. Tullverket skulle inte acceptera en invändning om att vi saknar resurser.
Niklas Knight, vd för Best Transport, konstaterar att ”Skatteregler och andra regler måste följas av alla för att inte konkurrensen ska sättas ur spel.”
Best Transport bedriver själva dock mest lokal verksamhet, även om det sker en del transporter till Norge.
– Då sker givetvis allt enligt de regler som gäller, säger Niklas Knight.
Enligt EU-regler slipper Postnord, som har ett så kallat samhällsuppdrag, dessutom att ta ut moms på inrikes brev och paket upp till 20 kilo. Det innebär att Postnord automatiskt kan vara 20 procent billigare än konkurrenterna.
– Om Postnord får konkurrensfördelar på segment efter segment så har vi snart ingen konkurrens längre, konstaterar Kristin Hedlund.