Annons

Så får du mer i din plånbok som pensionär

Foto: Lieselotte Van Der Meijs

Pensionerna har höjts – men många svenska pensionärer är ändå i behov av pengar.
Med speciallånet Hypotekspension kan du med hus eller bostadsrätt få mer i plånboken.
– Det är ett tryggt sätt att nyttja det sovande värdet på bostaden, säger Nils Ingvarson, marknadschef på Svensk Hypotekspension.

2019 höjs den genomsnittliga totala pensionen med mellan 170 och 740 kronor per månad efter skatt.

– Det är förstås viktigt för en samhällsgrupp som inte har det så lätt. Samtidigt är det inte säkert att det räcker om man vill leva ett bra liv under pensionärstiden. Våra undersökningar visar att många kämpar för att bara få allt att gå runt, säger Nils Ingvarson.

Ett sätt att öka sin levnadsstandard, om man äger ett hus eller en bostadsrätt som inte är så högt belånad, kan vara Hypotekspension. Det är en kapitalfrigöringskredit vilket innebär att man tar ett lån på bostadens värde vid en framtida försäljning.
– Pengarna blir ett sorts förskott och det är inte förrän när bostaden någon gång i framtiden säljs som lånet och räntan ska betalas. Det är en lösning som passar många, men inte alla.

Blivit allt mer populärt

Utomlands har denna lånelösning blivit väldigt populär. I USA finns över en miljon låntagare och även Storbritannien har haft en stadig ökning.

Svensk Hypotekspension har ökat sin årliga utlåning med 10- 25 procent de senaste åren:

– Det beror framför allt på att kunskapen om att möjligheten finns sprids hos allmänheten. Allt fler upptäcker att det är ett seriöst och långsiktigt alternativ och många har svårt att få vanliga bolån på banken. För en ensamstående pensionär ligger snittpensionen på ca 18 000 kronor i månaden, och då blir det som regel avslag på banken.

Hur ser den typiska kunden ut hos Hypotekspension?
– Det är en ensamstående person i 70-årsåldern, som har en bostadsrätt hen inte vill flytta ifrån. Då kan den här lösningen passa bra för att förbättra sin tillvaro. Många använder lånet för att renovera hemma, köpa bil, hjälpa barn eller barnbarn med en kontantinsats till en bostad, till en resa eller för att ha mer till vardagsutgifter.

Våren är nystart

Våren är för många en tid då man vill fixa till hemma eller planera en resa , och Nils Ingvarson anser att det även är ett tillfälle för pensionärerna att se över sin ekonomi:

– Där är Hypotekspension en bra möjlighet för många med bostadsrätt eller hus att få loss pengar på ett säkert sätt.

Fakta: Om Hypotekspension

Svensk Hypotekspension är ett svenskt bostadskreditinstitut som ingår i Nordaxkoncernen och står under Finansinspektionens tillsyn. Företaget erbjuder Hypotekspension®, en kapitalfrigöringskredit vilket är ett lån med bostad som säkerhet, endast för 60+. Krediten löper utan tidsbegränsning. Inga amorteringar görs och heller inga löpande räntebetalningar. Räntan justeras var tredje månad och läggs till skulden för att sedan betalas i sin helhet då lånet löses. Aktuell ränta finns på hemsidan. En uppläggningsavgift på 1 850 kronor tas ut.