ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Så blev Lill Lindqvist Stockholms nattklubbsdrottning

Foto: Eero Hannukainen / IBL Bildbyrå

Lill Lindqvist var 15 år när hon förälskade sig i den hedonistiska nattklubbsvärlden. Vi pratade om hennes resa från Olofström i Blekinge till att driva klubbar med gäster som Slash, Zlatan och Fredrik Reinfeldt.

Text: Fabian Midby - 18 april 2018
Annons

I helgen öppnar nattklubben Charles (på Birger Jarlsgatan 29), som med stor sannolikhet blir Stockholms mest omtalade den här våren. En av anledningarna är att Charles har strikt gästlista, något som ofta skapar den där svåruppnåeliga magin som är viktigt för en nattklubbshype. En annan anledning är Lill Lindqvist, som tillsammans med Salvatore Scappini driver klubben.

Nattklubbsdrottningen, som ligger bakom några av Stockholms mest mytomspunna ställen, växte upp i Olofström i Blekinge bland hästar, lador och ängar. Men när storasystern flyttade utomlands fick Lill smak för nattlivet.
– Hon var min stora förebild och jag fick komma och hälsa på henne i Tokyo, LA och New York. Jag minns när jag var 15 och vi hängde på Spy Bar i Soho (fortfarande den största inspirationskällan bland Manhattans tyngsta klubbarrangörer) och fick träffa svenska festfixaren Balthazar Silveira som var coolast på hela nattklubbsscenen just då. Jag grät i två dygn när det var dags att åka hem.

Med världens främsta nattklubbar som måttstock blev premiären som klubbansvarig i Stockholm utmanande.
– Jag minns hur Carl M Sundevall ringde och erbjöd mig att ta över sommarklubben Spymlan. Det blev den kallaste sommaren på 60 år. Att få folk att hänga ute i Humlan när det snöade i juni var knepigt. Men det funkade. Och plötsligt var det mitt heltidsjobb. Jag lärde mig att navigera genom kroglivets säregna kultur. Nu är det den som får mig att fortsätta – jag älskar när man träffar rätt och stämningen smittar av sig på gästerna.

Annons
Annons
Tillsammans med Salvatore Scappini driver Lill nyöppnade klubben Charles.

Vilka är de största utmaningarna med ditt jobb?
– Jobbet är väldigt roligt på många sätt, men det kan bli utmattande. Levernet är inte det mest hälsosamma och att jobba på nätterna och alltid behöva se glad ut kan vara svårt. Det är därför mina vänner betyder så mycket för mig. Min bästis Nanna Waktel, som hjälpt mig mycket i karriären, går alltid att luta sig emot. Sociala medier är väl det jag tycker är mest tröttsamt, men det är ett måste i vårt jobb.

Vilka är de vanligaste misstagen bland Stockholmskrögare?
– Många krogar rår inte om sin personal tillräckligt. Att de anställda känner att deras jobb är värdefullt och spelar roll är superviktigt. Då stannar folk kvar, blir erfarna och kan bidra till att standarden hålls på rätt nivå. Många tänker nog att det är bra att anställa yngre personal som har hög kapacitet och inte kostar mycket, men rutin är a och o. Ett bekant ansikte, speciellt på restaurang, kan göra stor skillnad för en gäst.

Vilket är ditt starkaste nattklubbsminne?
– En kväll när jag hade Bernie’s (klubb på Nosh & Chow på Norrlandsgatan) hörde de av sig från Säpo. Vi hade nyligen slängt ut Kent Ekeroth och jag var orolig att det hade något med den saken att göra. Vi fick bara reda på att någon viktig person skulle komma dit. Det visade sig vara Fredrik Reinfeldt. Han var statsminister då och hela klubben fylldes med livvakter och säkerhetspersonal. Jag tror det var enda gången han var ute på klubb under tiden som statsminister.

Annons
Annons

Dansade han mycket?
Inte direkt, men han hade drinkbord och satt i soffan ända fram till stängning. Han höll sig nykter, men jag lyckades få i honom en liten svag shot.

Något annat tungt namn du haft på gästlistan?
– Slash var riktigt cool. Han hade hunnit bli nykterist då och slutat kedjeröka. Men han hade hittat svenskt snus, som han älskade. Zlatan är alltid kul att ha på besök. Pink Floyd, Pamela Anderson och Bill Wyman har också varit mina gäster.

Med vännerna Nanna Vaktel och Clara Hallencreutz.

Lill Lindqvists 3 bästa nattklubbar:

1. The Kave, Ibiza
Ett efterfestställe mitt i ingenstans på mitten av ön. Hit drar alla efter dj:n Solomuns spelning på söndagar. Det är ett privathus där alla sitter och vilar upp sig i morgonsolen efter en natt på dansgolvet. När man orkar går man in i grottan och dansar lite till.

2. Paul’s Casablanca, New York
Vid mitt senaste besök till Manhattan drog vi hit och jag älskade det. Typiskt New York-ställe med riktigt bra stämning som förmodligen är bra i ett halvår innan något nytt kommer och tar över.

3. Berghain, Berlin
Ett måste för den som är intresserad av nattklubbar.

Annons