RecensionNya filmer

Bergman – ett år, ett livIntervjun som Bergman förbjöd avslöjar ny bild

Ingmar Bergman.
Ingmar Bergman.

Jane Magnussons dokumentär om Ingmar Bergman är ett porträtt gjort med respekt men utan vördnad. Vi får möta geniet, men också arbetsnarkomanen och den maktfullkomlige chefen. Märkvärdigast är en intervju med Bergmans bror – som mästerregissören förbjöd – och som ger en ny bild av honom.

Publicerad
Ingmar Bergman tillsammans med storebror Dag.

Ingmar Bergman tillsammans med storebror Dag.

Foto: TT
Annons

Under denna sommar har SVT visat minst en Ingmar Bergman-film i veckan. I ”Bergman om...” lägger regissören själv ut texten om sina filmer för journalisten Marie Nyreröd. I ”Bergmans video” talar världens främsta filmregissörer vördnadsfullt om Bergmans inflytande och betydelse för dem. I Sveriges Radio läser Sten Ljunggren ”Laterna magica” och i ”Bergmanpodden” samtalar Gunnar Bolin med olika kulturpersoner om Bergmans filmer. På teatrar runt om i landet spelas eller kommer Bergman att spelas.

Ja, denna sommar kan man formligen bada i Bergman. Men så är också mannen som en ocean. Hur någon kunnat åstadkomma så mycket under ett enda liv går inte att förstå. Det är denna förundran som inspirerat filmaren och skribenten Jane Magnusson till dokumentären ”Bergman – ett år, ett liv”, som får premiär dagen innan Ingmar Bergman skulle ha fyllt hundra år. Hon har tidigare tagit några simturer i Bergman i ”Trespassing Bergman” och ”Bergmans video” och inte minst vågat skoja med honom i den animerade kortfilmen ”Fettknölen” tillsammans med Liv Strömquist.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons